Ölgäris kör helt digital bryggkurs

Det är Irina Carlén som håller i Ölgäris helt digitala bryggkurs där årets Ölgärisöl ska bryggas. Foto: Ronny Karlsson

Ölgäris tar till ett nytt grepp när de brygger årets öl. I stället för att brygga tillsammans med ett professionellt bryggeri ska medlemmarna brygga själva hemma.

2018 bryggde Ölgäris sitt första öl, Flower Power Sour, på Dugges i Göteborg. I år tvingar omständigheterna föreningen till kreativa lösningar. Så nu har man tillsammans med Humlegården tagit fram ett hembryggarpaket med allt som behövs för att brygga en öl.

– Vi hade lite diskussioner om hur vi skulle göra. Vi är ju en social förening, men allt socialt är ju lagt på is. Och då tänkte vi: ”Varför inte en helt digital bryggkurs”. Jag inte sett någon annan göra det, i så fall hade jag ringt dem för det är ett ganska stort projekt, säger Irina Carlén, Ölgäris Skånerepresentant men också vice ordförande i Svenska Hembryggareföreningen.

Så idag, måndag, genomförs ett digitalt teoripass med Irina i ledningen. De som vill kan sen gå vidare och beställa hembryggarpaketet till specialpris för Ölgäris medlemmar.

Det är många av medlemmarna som är intresserade. Irina berättar att 143 personer har anmält sig till teoripasset.

– Sen får vi se om de går vidare, jag är glad om bara en är med när vi brygger.

På bryggdagen i mitten av april ska Irina ha en webbkamera igång under hela processen där både hon och kursdeltagarna brygger.

– Det blir sex timmar i mitt kök. Och då kan vi diskutera vad som händer i realtid och få hjälp i realtid. De är ensamma, men ändå inte ensamma. De brygger själva och jag är med som coach.

Receptet har Irina tagit fram och det ska bli en witbier med pomerans, koriander och lite kamomill, men vad gäller kryddorna uppmuntrar hon deltagarna att testa sig fram med vad de tycker om.

– Det känns kul med ett alternativt koncept som gör att folk upptäcker något nytt – ska vi ändå bara vara hemma kan vi göra något kul i alla fall.