Intensiv sommar för bryggare på Öland

Bildspel

Bild 1 av 5

Olof och Ellen af Wåhlberg har sitt bryggeri på den egna gården på Öland.

 

Sommar på Öland innebär mycket folk. Och rejält stigande försäljningssiffror. Det kan Olof och Ellen af Wåhlberg på Skedemosse Gårdsbryggeri vittna om.

Den intensiva sommaren på Öland är inne på sin sista månad och för bryggarna Olof och Ellen af Wåhlberg innebär det långa dagar. Framför allt när det handlar om leveranser, för ölen är redan bryggd.

– Vi brygger hela våren för att klara sommaren, veckan efter midsommar ökade försäljningen med 300 procent och så har det fortsatt, säger Olof.

Hans ölintresse började tidigt, men de första försöken att skapa öl gick inget vidare.

– 2002 började jag att brygga. Jag gick på gymnasiet, fick en Coopers ölsats och det smakade vedervärdigt. Jag provade en gång till och det blev ännu värre, minns han med ett leende.

Men intresset höll i sig och till slut satsade han på att brygga på riktigt. Han gick till biblioteket och lånade en ölbok skriven av pionjärerna Svante Ekelin och Håkan Lundgren.

Nu blev resultatet bättre och intresset växte.

När de sedan 2013 flyttade till en gård vid Skedemosse på den östra sidan av Öland, började planerna på ett eget bryggeri att ta fart.

– Vi ville ha något att försörja oss på här på gården och vi visste ju att Olof kunde brygga öl, säger Ellen.

Under 2015 började uppbyggandet av ett brygghus och under våren 2016 gjordes de första provbrygderna. I september samma år gjordes den första leveransen.

– Vi är väldigt lokala och gör vår egen distribution. Vår öl säljs till största delen norr om Färjestaden på Öland plus en del i Kalmar, säger Olof.

Bryggverket på 500 liter är hemmasnickrat och i år siktar de båda på att brygga cirka 25 000 liter. Med det är man ett steg upp vägen mot målet.

– Vi behöver brygga runt 45 000 liter för att båda ska kunna ta ut en lön från bryggeriet. Når vi dit är vi nöjda, säger Olof.

Längs vägen har även Ellen blivit intresserad av bryggprocessen och numera turas de om i bryggeriet.

– Jag har alltid älskat öl men var aldrig intresserad av hembryggningen. Men nu brygger jag en del och det är jätteroligt, säger hon.

Målet är att brygga öl som ska tilltala många, inte minst dom själva.

– Vår filosofi är att brygga välbalanserade kvalitetsöl, sådant vi själva gillar. Vi brygger inga extrema öl, säger Olof.

Snart är sommaren över och då blir det ett lite lugnare tempo för de båda.

– I fjol hade vi för lite öl och det tog slut under sommaren. I år ligger vi bättre till, säger Olof.