Succé för Brewskis premiäröl i USA

Nu är Brewskis USA-satsning i full gång. 50 000 liter har bryggts och ölen sålde slut direkt.

Beernews har tidigare bertättat om Marcus Hjalmarsson och hans planer för Brewski i USA. Kontakter har funnits med Tampa Bay Brewing under våren och nu är samarbetet i full gång.

– Det har varit en jäkla upplevelse och de här är nog de två bästa öl jag nånsin bryggt, säger Hjalmarsson.

Han pekar på de resurser som finns på Tampa-bryggeriet, både i kapacitet och möjligheter till kvalitetskontroll.

– De kan göra små justeringar som gör stor skillnad. De har kört sin pale ale som är god men som inte sticker ut. De tycker jag har varit helt galen med mina idéer, men de har nog lärt sig en del av mig också, säger Hjalmarsson.

Det är två nya öl som lanserats i USA. En DDH Mangofeber på 6,5 procent och en DDH Passionfeber på 4,5 procent.

– De första batcherna har sålts till Georgia, Florida, Massachusetts och North Carolina och de tog slut nästan direkt. Det var väldigt positivt, men jag vill vad vad slutkunderna tycker om ölen innan jag tar ut någon seger. Men visst känns det bra och alla i USA är jätteglada, säger Hjalmarsson.

Ölen har köpts upp av ölbutiker samt en matvarukedja och ska nu ut till konsumenterna.

En utmaning har varit att hitta rätt mango. Efter 25 olika prover har man till slut hittat rätt och därmed slipper man också importen av mango från Europa, vilket hade varit riktigt dyrt.

En viktig detalj är också hur snabbt ölet kommer ut i handeln efter bryggning. Sådana saker vill Hjalmarsson veta fungerar innan han driver på mer i USA. De 30 000 liter per månad som ska bryggas i nuläget kan fördubblas hos Tampa Bay Brewing.

– Vi kör så här året ut först. De nästa två ölen vi ska brygga blir Dolph samt en DDH Aprikosfeber som också blir en ny öl, säger Hjalmarsson.

USA- satsningen är därmed i gång, och den kan växa rejält från nuvarande nivå. Om allt fungerar som planerat lär det bryggas ännu mer Brewski-öl i Tampa framöver.

– Jag hoppas att det ska bli så. Det finns en liten hajp runt Brewski i bland annat Florida, Illinois och New York, nu, säger Hjalmarsson.