Kändisar lockbete för Kackelbryggeriet

Kackelbryggeriet startade 2014 och gör främst öl för den egna verksamheten, men säljer även på Systembolaget. Foto: Kackelbryggeriet

Alla som varit med i TV-programmet Så mycket bättre har även uppträtt på Kackelstugan. Klart att det är bra även för Kackelbryggeriet.

Kackelstugan är en gård med restaurang och boende söder om Borgholm på Öland. Den har funnits ända sedan 1997, men det var först 2014 som idéen kom upp om ett eget bryggeri också.

– Jag satt med Frank Hedman på Ängöl, vi sålde väldigt mycket från dem eftersom det var det lokala som fanns i de här krokarna på den tiden. Och vi frågade oss varför vi skulle åka över till Kalmar för att köpa öl, säger Robert Aldestam på Kackelbryggeriet.

De hittade inget svar på den frågan, så Robert drog igång ett bryggeri i ett gammalt hönshus på gården med Frank Hedman som konsult. Tanken var att de skulle försörja gårdens restaurang med 7000-8000 liter öl varje år.

– Men det blev sånt otroligt tryck den hösten så vi började buteljera och sälja till andra också. Det gick så bra att jag kunde flytta hem till Öland igen, efter att ha bott i Stockholm. Nu kör jag heltid året runt med restaurangen och bryggeriet.

Förutom de andra verksamheterna kör Kackelstugan även väldigt populära utomhuskonserter med kända artister varje sommar. Biljetterna släpps i januari och brukar enligt Robert gå åt på nån timme.

– Vi har hållit på musik i 15 år. Det har varit allt från Plura till Måns Zelmerlöw. Alla som varit med Så mycket bättre har varit hos oss också.

Kackelbryggeriet producerar idag uppåt 40000 liter öl per år. Foto: Kackelbryggeriet

Det ger förstås ett gyllene tillfälle för Kackelbryggeriet att sälja sina öl också.

– Det är jättebra för försäljningen och det är trevligt att prova nya sorter på folk som man kan prata med. Det är inte den normala svensken som är på Uuntappd. Det är mycket trevligare att prata med dem som volymerna går till.

Fast i somras fick många av dem dricka öl från Åbro i stället för Kackelbryggeriet.

– Normalt sett säljer vi bara vår egen öl, men vi ville inte göra för mycket innan sommaren eftersom vi inte visste hur det skulle bli med pandemin. Sen hade vi 600 personer varje dag på utomhuskonserterna och då var vi tvungna att ta in öl från Åbro.

Årsproduktionen på Kackelbryggeriet ligger på drygt 40000 liter, men försäljningen fördelar sig väldigt ojämnt över året. Det är turistmängden som styr.

– 70 procent av försäljningen är mellan juni och augusti. Folket som bor här på Öland är inte tillräckligt ölintresserade, men på sommaren säljs det otroligt mycket.

Robert jobbar ensam på bryggeriet större delen av året, men på somrarna måste han ta in fler.

– Frank Hedman jobbade här i somras med bryggning och buteljering, säger han och lägger till att samarbetet dem emellan inte slutat.

– Han ställer upp när det behövs, och vi har startat ett företag tillsammans, Sodaverket, där vi gör läsk.