Finn fick ta tillbaka 10000 liter helles

Joacim Larsen på Brygghuset Finn.

När Finn vann offerten på 400000 liter av sin Unfiltered Helles på Systembolaget jublade man. Men några månader senare var det inte lika roligt, när en ovälkommen gäst gjorde livet surt.

Det är en av de största offerterna som Systembolaget haftdäe mindre bryggerier kunnat tävla. Prognosen var på 400000 liter och det var Brygghuset Finn som vann den. Men den 20 juli i år fick bryggeriet ett mejl. En kund klagade på att ölet luktade illa.

Det startade en process som innebar att bryggeriet till slut återköpte drygt 10000 liter öl. Orsaken var anaerob bakterie, det vill säga en bakterie som inte behöver syre. Joacim Larsen verkar tycka att det är lite ironisk.

– Vi har jobbat så mycket med att få ner syrenivåerna i ölen, men på grund av det fick vi problem med den här bakterien. Det drabbar oftast bara större bryggerier, säger han.

Efter en del detektivarbete som bland annat innebar att de öppnade en hel pall öl, så kom de fram till att problemet fanns i ungefär en öl per flak. Av detta kunde de dra slutsatsen att bakterien inte kommit in i rör och tankar.

– Vi hittade en del i burklinan som inte blev rengjord när vi körde det rengöringsprogrammet från leverantören. Enligt leverantören skulle det räcka med en ytdesinfektion, men med facit i hand gjorde det inte det.

Finn hade dock tur i oturen. Av alla deras öl var det bara Unfiltered Helles som inte torrhumlades, så i de andra ölen tog humlen livet av den irriterande bakterien.

Joacim ser också att bryggeriet kommit ut på andra sidan som ett bättre bryggeri.

– Vi är ganska stolta över hur vi löste det. Det var så klart tråkigt men det har fått oss att utveckla oss ytterligare ett steg. Förra veckan köpte vi in en PCR-analysmaskin som vi ska driftsätta och sen ska vi kunna göra fullständiga analyser. Det är värt pengarna i längden och hade kunnat identifiera det här problemet snabbare om vi haft maskinen tidigare.

Han är noga med att poängtera att även om ölet luktade surt ägg så var det inte farligt att dricka. Och med en öl per flak hade de kunnat låtsas som om det regnade.

– Men vi är måna om att folk får en bra upplevelse. Vi vill att de som har fått dålig öl ska veta varför det blev så, så därför körde vi med öppna kort. Vi har uppmanat alla som fått en dålig öl att kontakta oss.

Unfiltered Helles har nu varit på Systembolaget i drygt ett halvår och har ett halvår kvar. Bortsett från bakteriebesväret är Joacim nöjd hittills.

– Man får ta Systembolagets prognoser med en nypa salt. Vi visste att den inte skulle sälja så mycket som 400000 liter. Vår egen gissning låg på 150000 liter och vi har legat över den prognosen, så vi har sålt mer än vi trodde.