Ölkändisarna utser årets bästa svenska öl

Året är snart slut så vi passera på att summera året genom att fråga ett gäng ölmänniskor om vilket årets bästa svenska öl är. Här är deras svar.

Fredrik Berggren, GBG Beer Week

Vild Stevns från Brekeriet

– På ett nästan stumt sätt släpper Brekeriet en rödvinsfatlagrad körsbärssuris som är bättre än flera av de belgiska klassikerna. Det känns nästan som ett experiment där tre bröder placerar ut en skatt för att fnissande se om någon kommer hitta den och om den som hittar den kommer fatta vad de hittat.

– Hade en ny fjunig blender från Benelux släppt samma öl för 200 spänn hade det sålt slut på två minuter. Nu kostar ölet 69 kronor och finns fortfarande kvar på bolaget vilket är en kombination av mysterium, skämt och möjlighet.

Robert Andersson, podden Ölvärlden

Bertil Bitter från Street Smith Brewery

– Att en öl gjord på fyra ingredienser och 3,9 procent kan ha en sådan munkänsla och palett av smaker är helt otroligt! Den har helt klart blivit min nya husöl. Kepsen av för Anders och resten av teamet på bryggeriet.

Jan-Erik Janko Svensson, Jankopodden

Trippel Kalmarit från Ängöl

– Trippel Kalmarit från Ängöl, mycket typtrogen, pålitligt hantverk.

Jugge Hasseqvist, Oliver Twist i Stockholm

Weeping Willows Winter Warmer från Nynäshamns Ångbryggeri

– För att det är härligt med en klassisk stil som mörk lager, och fenomenalt som vanligt av Nynäs.

Maja Kozul, Bishops Arms Gustaf i Malmö 

Abbedisan 12 från Vreta Kloster

– Åh det är altid svårt välja bara en … Många är svenska bryggerier har blivit bättre och utvecklas hela tiden, vilket helt fantastiskt. Men det få bli Vreta klosters Abbedisan 12. Varför? Det är en dessertöl med fantastiskt balans, mäktig, fyllig, söt, har allt som förväntas av den typen, kan lätt jämföras med gamla belgiska bryggerier som har existerat väldigt länge. Helt fantastiskt av ett relativt nystartat bryggeri.

Christian CC Eikner, podden Beer Bubbles

Bertil Bitter från Street Smith Brewery

– För mig är det jämt skägg emellan tre olika öl. Den Onde är en fantastisk belgisk blond från Snausarve, Rassaviken Rököl från Nynäshamns Ångbryggeri var en väldigt positiv upplevelse, men vinnare blir nog ändå ”Bertil”, bittern från Smith Street Brew. Jag gör helt enkelt som vanligt, lyfter på hatten och tackar Björn för att han förgyller mitt ölliv.

Jonas H Andersson, bloggen Pilsner.nu

Julöl 2021 från Vreta Kloster

– Den bästa svenska öl som släpptes i år tycker jag är Vreta Klosters Julöl 2021 som jag anser håller högsta internationella klass. Den är en njutning att inmundiga till mat såväl som en ensam öl att bara njuta av. Ytterligare ett bryggeri som sätter Sverige på världskartan och visar att vi behärskar att producera alla ölstilar här i Sverige.

André Milsem, Beernews

Terra Nova från Stigbergets

– Terra Nova är nog det svenska ölet som har imponerat mig mest i år. Trots sina maffiga 10,9 procent är den förrädiskt lättdrucken och glaset tar slut farligt snabbt. Den är fruktig i smakerna med en krämig munkänsla som avrundas med en mjuk beska. Det har faktiskt kommit flera svenska trippel-IPA men denna är bäst enligt mina smaklökar.

Ronny Karlsson, Beernews

Vild Stevns, Brekeriet

– Det här är alltid lika hopplöst svårt. Jag har druckit en hel del god IPA och lager, givetvis en del magiska stouts. Men det är svårt att inte hålla med Fredrik Berggren här. Det här var kärlek från första klunken. Hade bären kommit från Schaarbeekse hade folk sålt sina barn för det här ölet. Köp det, drick det, njut!