Intensiv sommar för Borgholmsbryggeri

Bildspel

Bild 1 av 5

Eric Schnelzer och Johan Blomberg har en intensiv sommar bakom sig mitt inne i Borgholm.

Tack o Brew. Det är namnet på bryggeriet som satsar i populära sommarstaden Borgholm. Efter en intensiv sommar finns planer på att växa. I alla fall lite.

Det hela började med restaurangen Tack o Bock 2017. I fjol följdes det upp med Brasserie Tack o Bock som ligger centralt längs gågatan i Borgholm, och samtidigt med det blev även bryggeriet verklighet.
– Vi tog in ett brett utbud av öl redan på första restaurangen och tänkte att det passade bra med egen öl på ett brasserie, säger Johan Blomberg.
Det är han som ansvarar för bryggningarna och barchefen Eric Schnelzer ser till att ölen kommer ut till gästerna.
Det här var alltså andra sommaren som man bryggde öl och ambitionen har varit att ta ett brett utbud med olika stilar, även om lager och india pale ale är det som sålt bäst.
– Jag hade bryggt en del hemma innan jag började här, men vi är fortfarande lite nybörjare, säger Blomberg.

– Fast folk är nöjda med ölen och det känns bra. Det här är en kul resa att göra, säger Schnelzer.

De märker en skillnad i gästerna förhållningssätt till öl bara under de år de varit i restaurangbranschen.
– Många vågar att prova mer nu, det är till exempel många som har beställt vår saison i sommar, och så hade det inte varit för några år sedan, säger Schnelzer.
Ölen skapas så här långt i ganska blygsam skala med två bryggverk på vardera 50 liter. Men gänget bakom Tack o Bock har fått smak för det här med att brygga öl.
– Det var lite för skojs skull i början, men har blivit mer seriöst och även populärt, säger Schnelzer.
Ölet kommer också att vara en bra anledning att besöka brasseriet även efter högsäsongen på sommaren. Som så många andra på Öland har man fullt tryck under sommaren, men brasseriet ska hållas öppet året om och då vill man locka med egen öl.

Framöver hoppas de på att även ta fram suröl, och eftersom stout är deras favoritstil kan det säkert bli sådan öl också.

– Vi vill gå framåt och satsa mer på bryggningen, men det blir baby-steps framåt. Vi gör det vi har råd med, säger Schnelzer.
En annan satsning blir troligen att kunna ta fram egna fat, i dagsläget hamnar all öl på flaska.
– Vi får se vad vi hinner med till nästa sommar, säger Blomberg.