Brist på maltkorn över hela Europa

490 000 ton. Så mycket mindre maltkorn än normalt verkar det skördas i Europa i år jämfört med genomsnittet. Nu räknar stora delar av Europa med högre priser för alla inblandade.

Bristen på maltkorn är stor i Sverige. Lantmännens skördeprognos som släpptes för några veckor visar att Sverige går mot det sämsta skördeåret på 25 år. Men problemen finns inte bara i Sverige.

På många andra håll är problemen nästan lika stora. Priset har redan gått upp med cirka 35 procent i Frankrike, och öljätten Heineken har flaggat för högre kostnader i sina prognoser beroende på höjda råvarupriser.

Länge såg det lovande ut och priset för kornmalt i till exempel Frankrike låg i slutet av april runt 170 euros per ton. Nu närmar sig priset 240 euros.

Värst drabbat är de nordiska länderna, norra Tyskland samt de baltiska länderna. Där räknar man med en skörd som är 30-40 procent sämre än normalt.

Totalt i EU ser skörden av maltkorn hamna cirka tio procent lägre än normalt. Det gör att mälterierna får betala mer och den kostnaden följer sedan troligen med genom hela kedjan och kan komma att märkas hos öldrickarna.

Andries de Groin på tyska Evergrain tror att även kvaliteten kommer att bli lidande.

– Det är svårt att veta hur det slutar, vi har börjat att skörda nu. Men vi förväntar oss en sämre skörd och att det kommer att finnas kvalitetsproblem, säger han till sajten Bloomberg.