Så stängs barerna runt om i Europa

På många håll i Europa är det nu stopp för barer och restauranger på grund av coronaviruset. Foto: Montage/Pixabay.

Land efter land i Europa stänger ner barer och restauranger. I Storbritannien finns oro för att massor av pubar och bryggerier ska tvingas att lägga ned.

Det var under lördagen som premiärminister Boris Johnson meddelade att England återigen stänger samtliga pubar och restauranger.
Under de senaste dagarna har mer än 50 000 engelsmän drabbats av coronaviruset.

– Pubar, barer och restauranger måste stänga. Viruset sprider sig snabbare än vårt värsta scenario. Ingen ansvarsfull premiärminister kan ignorera budskapet från de här siffrorna, sade Boris Johnson vid en pressträff.

En nedstängning genomfördes också i våras och somras, och det resulterade i konkurser eller besvärligt ekonomiskt läge för många pubar och restauranger, men även bryggerier.

Nu varnar branschorganisationen British Beer & Pub Association för en ny kris.

– Missta er inte, det här kan vara det sista halmstrået som försvinner för tusentalspubar och bryggerier. Nu krävs en detaljerad plan för att fullt ut ge stöd även långt efter nedstängningen för att rädda våra fina pubar och bryggerier, säger Emma McClarkin i ett pressmeddelande.

Nedstängningen startar på torsdag och gäller fram till 2 december.

I Wales finns redan beslut om en nedstängning som varar till 9 november. Nu förs diskussioner där om att förlänga restriktionerna även där.

I Skottland gäller olika regler för olika regioner, men de centrala delarna blir från och med måndag placerade i klass tre på en femgradig skala och då gäller att pubar och restauranger måste stänga 18.00. Det kan också bli aktuellt med fler restriktioner efter Boris Johnsons besked för England under helgen.

Även på många andra håll i Europa skärps restriktionerna och där påverkas ofta restauranger och barer.

I Österrike införs nya reglervid midnatt på tisdag och då stängs alla restauranger och barer, med undan tag för leveranser och hämtservice.

I Grekland införs nya regler 3 december och ska gälla i en månad. De reglerna innebär att restauranger och barer stängs i landets största städer.

Även Frankrike stängde i helgen ner samhället på ett ganska rejält sätt, där alla rekommenderas att jobba hemifrån och även där stängs barer och restauranger.

I Tyskland stängs också samma verksamhet ner, men där fortsätter det att vara tillåtet med take-away.

Belgien har finns sedan tidigare ett beslut om stängning av barer och restauranger. Det beslutet gäller i en vecka till, men det är troligt att det med tanke på corona-läget i landet kommer att införs nya restriktioner.