Ikoniska öletiketter har blivit mattor

Foto: Gustav Karlsson Frost

Hos Omnipollo är det mesta möjligt. Nu är den gamla avkristnade baptistkyrkan i Sundbyberg inte bara ett bryggeri, en bar och restaurang – utan också ett galleri. Den första, i raden av utställningar, är Rug Everything – ett samarbete mellan Karl Grandin och A formal apology.

Sedan en vecka tillbaka täcks en lång vägg i Omnipollo kyrka av handtuftade mattor. För somliga är det kort och gott mattor med motiv av exempelvis en mångata, ett ägg med dubbelgula, en mun med guldtand och busiga smileys. Men för andra är det ikoniska etiketter från välbekanta Omnipollo-öl som Fatamorgana, Eton Mess Brush, Carême och Noa.

 

Sedan i somras har matt-tuftaren, som arbetar under namnet A formal apology, för hand tuftat tråd för tråd, tygbit för tygbit, och skapat mattor av 13 olika Omnipollo-etiketter. Själva beskriver de utställningen så här:

 

”Verken är sprungna ur Omnipollos sinnesutvidgande bildvärld i nya, frisläppta skepnader. Utan att lämna den symbolladdade visuella drömvärld, som utgör kärnan i Grandins konstnärskap, så framträder oväntade uttryck och dimensioner. A formal apologys tuftade tolkningar och perspektiv muterar, vrider och vänder på motiven och ur mötet uppstår någonting nytt.”

 

– Vissa motiv var helt självklara för början, andra har mer behövt passa in i sammanhanget. Det har varit helt fantastiskt att se hur den här utställningen har växt fram. Det kan tyckas att man jobbar inom ganska snäva ramar, en etikett ska bli en matta, men inom den ramen finns ett stort spelrum, förklarar Karl Grandin.

 

Och det är med samma grundtanke som utställningarna nu blir ett mer permanent inslag på Omnipollo Kyrka.

 

– På sätt och vis är det här ett galleri, utan att man behöver vara på ett galleri. Vi vill nyttja miljön och alla naturliga ingångar till konst som finns här. Det här är vår första riktiga utställning, men kommande utställningar kommer också att ha en koppling till oss, till öl eller personer i vårt nätverk – det är ramen, säger Karl Grandin.

 

Rug Everything kommer att visas till den 26:e maj och mattorna, som kostar mellan 2 000 och 56 000 kr, finns till försäljning på plats.

 

Foto: Gustav Karlsson Frost