“Antitesen till den moderna ölbaren”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Pivo i Malmö.

Pivo i Malmö är i grunden antitesen till den moderna ölbaren. Här saknas 20 fatöl från hela världen, här saknas tickarens LCD-skärm som i snabb takt byter ut DDH-IPA mot triple marshmallowed stout mot tomat-saison så att hen inte ska bli uttråkad. Här saknas urbant pulserande musik och här saknas smashburgare.

 

Eller rättare sagt så saknas inget av det här. Pivo är snarare helt befriat från allt det där. Här serveras enbart ett öl och det är sorlet av prat och sejdlar som slår mot träborden som får ljuda.

 

Egentligen borde det vara omöjligt att återskapa en känsla av tjeckisk ölkrog i Sverige. Helt enkelt för att det som kännetecknar en tjeckisk ölkrog är en känsla av genuinitet och autenticitet. I Sverige älskar vi konceptkrogar men är det något som konceptutvecklingsföretagen inte kan sätta upp på fakturan så är det ”känsla av genuinitet och autenticitet”, för det är inget som kan köpas med pengar. Men Pivo har imponerande nog checkat båda boxarna. Direkt när man kommer in möts man av en omisskännlig känsla av värme och välkomnande – träpanelen, träborden och träbänkarna – allt andas tradition och något rustikt.

 

Ölet, i singular, är i fokus. Den ofiltrerade och opastöriserade lagern levereras från Únětický Pivovar utanför Prag och är perfekt upphällt med vacker och gräddtät skumkrona. Och det smakar underbart. Ett fåtal klassiska tjeckiska rätter finns att njuta av, liksom några tjeckiska naturviner – om nu ölet inte var anledning nog.

 

På Pivo finns ingenting som distraherar från det väsentliga – ölet och samtalet. Borden delas mellan gäster och uppmuntrar till samtal även med personer du inte kände när du gick in. Det kanske är en pretentiös beskrivning, men Pivo skapar en känsla av att ha återfunnit något grundläggande – en påminnelse om ökulturens innersta atomkärna och varför öl är världens mest konsumerade och världens mest sociala alkoholdryck.

 

Förra veckans ölställe: 

• ”Butiken som utgör ett X på ölskattkartan” – Bistro Liljeholmen, Stockholm.