4 vägar till en perfekt Guinness

Dags för St. Patrick’s Day! Dagen då du bör dricka åtminstone ett glas Guinness. För att undvika att se ut som en nybörjare, följer här några regler för hur du häller upp och avnjuter den på bästa möjliga sätt.

1.  Guinness Draught på fat

Den svarta kranen med harpan finns nästan överallt, men tyvärr kan inte alla bartenders hälla upp Guinness på rätt sätt. Så här får du den perfekta pinten från fat enligt Guinness officiella riktlinjer: Först och främst ska du använda ett 580 milliliters tulpanglas från Guinness. I första steget ska ölet hällas upp i 45 graders vinkel och rinna varsamt längs sidan av glaset tills det når guldharpan, alltså cirka tre fjärdedelar upp. Därefter ska det vila i 92,5 sekunder medan skummet jobbar sig upp i glaset. Steg två av upphällningen ska ta 27 sekunder – glaset ska då hållas rakt medan pinten toppas upp sista biten. Sedan får ölet vila en liten stund medan skummet sätter sig. Dags att njuta av första klunken!

 

2. Guinness West Indies Porter

Ofta tänker man bara på Guinness som den urtypiska irländska torra stouten – vilket det naturligtvis är. Men faktum är Guinness finns i massor av andra varianter. West Indies Porter som finns på flaska är baserat på ett recept från 1801. Det är en engelsk porter på sex procent som har en mjuk, rund och lite sötare smak som lutar åt toffee och choklad. Fylligare, humligare och starkare än originalet från 1759. Här kan du går mer rakt på sak, hälla ölet mer kraftfullt och luta upp glaset tidigare så att skumkronan lyfter snabbare. Denna metod frigör smakaromer och ger en tät och spänstig skumkrona.

 

3. Guinness Draught på burk

Innehåller en kvävepatron för att få samma smak och krämiga konsisten som fatölet. Upphällningsprincipen är likadan som för fatölet; använd ett rent glas av rätt typ, öppna burken försiktigt, luta på glaset, häll upp längs sidan och låt din Guinness vila innan du häller upp den sista biten. Tänk på att burken ska vara kylskåpskall, gärna strax under åtta grader. Den här pedantiska ritualen är inte bara ett reklamtrick, utan bygger just på att Guinness innehåller kväve. Det gör att ölet behöver tid på sig för att bilda sitt silkesmjuka, täta skum utan att flöda över.

 

4. Starkare och svagare Guinness

I år infaller St. Patricks Day på en söndag, vilket inte är helt optimalt om du vill vakna pigg och utvilad inför en ny arbetsvecka. Som tur är finns Guinness i flera olika styrkor på Systembolaget – från den allra starkaste varianten Nigerian Guinness Extra Foreign Stout (7,5%) till den helt alkoholfria varianten Guinness Draught O.O – perfekt för dig som vill fira lite lugnare. I svenska matbutiker finns även folkölsvarianten Guinness Draught 3,5% som matchar originalet förvånansvärt bra. Vid det här laget vet du hur du ska hälla upp den. Happy St. Patrick’s Day!

 

Förra veckans lista:

• 4 drömbryggerier på bolaget