4 drömbryggerier på bolaget

Nu drömmer Beernews både fritt och högt. Här är fyra bryggerier vars öl vi önskade att vi kunde knalla in och köpa på vårt lokala Systembolag.

1. Forest & Main Brewing, Ambler, Pennsylvania, USA

Norr om Philadelphia ligger den lilla staden Ambler. Här huserar Forest & Main Brewing som genom åren skaffat sig ett välrenommerat rykte med sina väldesignade saisons, humlearomatiska ipor och knivskarpa tolkningar av brittiska ales. Bryggeriets ägare är värderingsdrivna bohemer och gör fullt ut de öl de själva vill dricka. Deras väldigt målande beskrivningar av varje öls karaktär är alltid träffsäker, och utmejslad med glimten i ögat, men det är kanske ändå deras slogan “Believe in Saison” som summerar bryggeriets själ bäst. Vi kan bara längta efter dagen deras öl kanske når Sverige.

 

2. Calusa Brewing, Sarasota, Florida, USA

Som så många andra amerikanska bryggerier är Calusa mest känt för sina hazy-ipor. Storsäljaren heter Zote och är, kort och gott, en välbalanserad humledröm. Men grejen med Calusa är att de präglas av en djup respekt för ölbryggandets traditioner och historia. Den genomgående höga kvaliteten och mångsidigheten är det som sticker ut med bryggeriet. Få amerikanska bryggerier gör tysk lager och brittisk bitter med lika kärleksfull hand som de gör dimmig ipa eller, som är vanligt i Calusas trakter, sötstarka Florida-stouts.

 

3. Boxcar, Storbritannien

Egentligen skulle den här platsen ha vigts åt det, även de, mångsidiga Lancashirebryggeriet Rivington, men strax innan publicering visade det sig att deras dubbel-ipa They Live kom i det tillfälliga släppet den 23 februari, tack för det! Nu väntar vi på fler av deras öl i mer traditionella stilar – inte minst deras barley wine. Boxcar är i sin tur ett bryggeri som minst sagt har haft det tufft det senaste året. I en smäll förlorade de både sitt bryggeri och sitt mysiga taproom i anglofildrömstadsdelen Bethnal Green i östra London. Ägaren kämpar på och brygger nu hos andra bryggerier, främst hos Fierce i skotska Aberdeen, i betydligt reducerad omfattning. Och hur kan man annat än älska ett bryggeri som har en absolut majestätisk modern dark mild som sitt absoluta flaggskeppsöl?

 

4. Suarez Family Brewery, Hudson, New York, USA

Dan Suarez är en före detta bryggare från Hill Farmstead som startade Suarez Family Brewery i New York’s Hudson Valley 2016. Suarez har blivit kända för sina lager och pilsners men även mixed fermentation-öl. Bryggeriets filosofi präglas av “slow beer” där enkelhet står i fokus men även en syn på lokalitet där råvarorna gärna ska odlas så nära som möjligt. Dan Suarez beskriver det själv: “If you asked me 10 years ago, I would have said ‘I’m an artist, and creative, and trying to make something no one has ever before’. Now I want to make the simplest beer possible”. Visst blir man nyfiken?

 

Förra veckans lista:

• 4 hembrygder du inte ska börja med