“Butiken som utgör ett X på ölskattkartan”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Bistro Liljeholmen i Stockholm.

Vi har nog alla varit där någon gång, i mataffären och handlat onödiga och onyttiga varor för att vi åkte dit med lite för hungrig mage. Eller kanske åkte vi till matbutiken samtidigt som alla andra också tyckte att det var en strålande idé att storhandla på en fredagkväll och insåg att vi hade behövt vassare armbågar för att överleva trängseln vid tacohyllan? Någon gång har det kanske hänt att du behövt gå tillbaka till affären och köpa något som din sambo syrligt påpekat att du minsann glömde när du var där första gången. Oavsett situation så finns det vissa, men verkligen inte särskilt många, matbutiker som kan erbjuda zen i dessa stunder. En av dem, ett undangömt tempel för att utöva en meditativ ölpaus, är Ica Kvantum LiIjeholmen i Stockholm.

 

För den oinvigde behövs möjligen en skattkarta för att hitta fram till destinationen. Du startar vid entrén till Liljeholmstorget galleria. Därifrån tar du dig ned en våning. Väl inne på Ica Kvantum är det bara att följa strömmen och hålla ögonen öppna. Lagom till att du passerat hyllorna med gochujang, salsa verde och hot sauce så öppnar butiken upp sig och dina ögon kommer fastna vid de långa hyllorna fyllda till bredden med folköl. Fastna inte för länge där – trots att utbudet är bland landets största och bästa – väntar större rikedomar längre fram.

 

“En modern vinbar och bistro”, så beskriver Ica Kvantum Liljeholmen själva denna bar och visst korkas det upp fantastiska viner här. Men du är här för ölen och utbudet är väl kurerat även för din favoritdryck. Det finns alltid färskt hantverksöl från såväl svenska som utländska bryggerier, och oftast även ett imponerande och exklusivt utbud av öl på flaska och burk. Genom åren har det exempelvis gått att hitta öl som annars varit svåra att få tag i på andra ställen, till exempel exklusiva humlebomber från Other Half och Monkish.

 

Om det är vid ett tillfälle då du råkat åka till affären lite för hungrig, så kan du unna dig något gott att äta från bistron samtidigt som du blickar ut över ölglaset på det lockande utbudet i fisk- och charkdisken som ligger alldeles intill. Oavsett anledning till att du hamnat där har du nu funnit det stora krysset på ölskattkartan.

 

Läs om förra veckans ölställe:

• ”En krog som skapar nya ölälskare” – Tapas bar deli i Umeå.