”En krog som skapar nya ölälskare”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Tapas bar deli i Umeå.

Få är krogarna som tar lika seriöst på öl som vin, och för den delen andra drycker. Ofta krävs en så väl kunnig som engagerad krögare – både för att alls kunna erbjuda, men också för att förmedla och sälja, ett sortiment som har djup och bredd.

 

Precis så är fallet på Tapas bar deli på Storgatan i Umeå. Här styr krögaren Petter Thylin med en trygg och nyfiken hand det fullfjädrade dryckesutbudet. Som gäst kan du lugnt luta dig tillbaka och bara åka med.

 

Här handlar nästan allt om smak – och hjärta. Har du svårt att sätta ord på vilka öl du gillar, utgå från favoritvinet så kommer det att ställas fram en maltdryck med speglad smakprofil. I köket väljer man i första hand svenska och lokalproducerade råvaror, förutsatt att de är goda nog. Tapas är trots allt en spansk restaurang och svensk skinka i klass med pata negra finns ännu inte, menar de. Inte heller är man trogen Spanien när det kommer till dryck. På dryckeslistan är Spanien absolut välrepresenterat, men produkter finns från hela Europa så länge producenterna bryr sig om hållbarhet och miljö.

 

Ölfokuset har med åren växt och växt ytterligare, och fortsätter att växa. Idag är öllistan längre än vinlistan och visst anas en förkärlek till den belgiska ölkulturen. Krogens sex ölkranar är konstant rörelse. Det finns alltid något lokalt, inte sällan från Bryggverket. Krogens ljusa lageröl varierar, men Rothaus Pils tycks vara en återkommande favorit.

 

På Tapas kan man vara precis hur nördig, eller onördig som helst. Kul och lärorikt blir det oavsett. Men räkna med att öl förr eller senare kommer att landa i glaset – vare sig du gillar, eller tror att du inte gillar det. Det här är en plats där många går från att vara icke öldrickare till att bli ölälskare.

 

Petters sista – och bästa – kort är desserten ”Beer shake”, en klassiker som har serverats i nästan åtta år. Kort och gott en milkshake smaksatt med öl, där smak och fokus varierar efter säsong, och det är löjligt gott.

 

Till Tapas går du för maten, för drycken och för värdskapet. Med kompisar, föräldrar, respektive och barn. För en full måltid eller för ett glas i baren. Och i samma stund som du lämnar är chansen stor att du redan planerar för nästa besök.

 

Läs om förra veckas ölställe:

• ”Med kärlek till Belgiens ölkultur” – Pressklubben, Stockholm