”Med kärlek till Belgiens ölkultur”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Pressklubben i Stockholm.

Bara namnet ger oss en känsla av äventyr. Det är nästan så att man kan föreställa sig Tintin och Kapten Haddock vid ett bord inne på Internationella Pressklubben, strax innan de ska ge sig av för att åka ubåt, jagas av Yeti och brottas med krokodiler i Amazonas. Runt dem i den rökiga lokalen sitter en brokig skara kriminalmurvlar och krigskorrespondenter som drar sina bästa stories medan de klunkar öl och torkar skum ur mustascherna.

 

Riktigt så är det inte i verkligheten. Men kanske var det ungefär så det gick till på 80- och 90-talet. För fastigheten tillhör faktiskt Journalistförbundet och till en början var bottenvåningen inte öppen för alla, utan just en pub för journalister.

 

Restaurangens namn lever dock kvar och idag andas hela stället europeisk mat-, krog- och ölkultur på ett slående autentiskt vis. Framförallt är detta ett mecka för alla som älskar belgiska brygder. Faktum är att du knappt kan hitta ett ölställe i Belgien med samma imponerande bredd på utbudet – här finns öl i alla stilar, från alla regioner, provinser och hörn av ”ölets Disneyland”.

 

När vi anländer slår sorlet och klirret emot oss redan när vi kliver in från den bullriga Vasagatan. Det är trångt och stimmigt och på borden står glas i olika former; höga, tjocka, smala, bulliga, kantiga. Innehållet skiftar från blekt ljusgult, via korpsvart till ilsket rött. I krogens olika utrymmen sitter folk av lika varierade åldrar, kön och plånbokstjocklekar. En grupp finniga programmerare i hoodies tar en AW i förrummet, kostymklädda affärsmän med bakåtslickade silverkalufser intar en representationsmiddag i matsalen och pliriga Gudrun Sjödén-kvinnor delar en flaska vitt i väggsoffan framför baren. Men de allra trognaste belgofansen flockas kring bardisken för att utforska utbudet.

 

Vad det som drar hit så många? Ja, förutom öllistan, så lockar framförallt en energisk lintott i smäck och spräckligt mönstrad kostym. Mannen som håller hov i baren heter Jens Skrubbe och hans namn är numera synonymt med Pressklubben. Han har blivit en bloggande ölinstitution helt i sin egen rätt och i över 20 års tid har han med Pressbaren som bas missionerat om belgisk öl för alla som velat lyssna. Så ihärdigt och framgångsrikt att han av Bryssels bryggargille dubbats till belgisk ölriddare.

 

När du träffar honom så förstår du varför. Ingen kan undgå Jens Skrubbes passion när han initierat orerar om allt han serverar. Han älskar varenda kran och flaska precis lika mycket – bara vätskan kommer från Belgien. Med stor inlevelse presenterar han öl efter öl; en strävsyrlig lambic, en jästig saison, en värmande trappistöl, en saftig kriek, en örtig blonde, en eldigt fruktig tripel. Och så vidare.

 

När frågorna och beställningarna haglar och ölen slinker ner i en strid ström i våra och stammisarnas strupar, så kan man inte låta bli att älska Pressklubben. För just här förenas allt och alla – dryckerna, maten och gästerna – i en stor och oreserverad kärlek till Belgiens ölkultur. Och vem vill inte vara en del av det?

 

Förra veckans ölställe:

• En divebar väl värd sin omväg, Ostindiska Ölkompaniet, Göteborg