4 ölstilar värda en revival

”Vilken gubbig lista!” utbrast en i redaktionen. Och ja, stilarna är gubbiga – kanske är det rent av definitionen på listan? Stilarna kan utan problem sorteras in bredvid bluesrock, malätna cardigans och tusensidiga biografier om belägringen av Stalingrad. Men ge dem en chans när ni springer på dem, för vem vet – kanske öppnar sig en ny skön pipe-and-slippers-värld* när ni låter dem kittla smaklökarna?

AMERICAN AMBER ALE
Amber ale är förmodligen rent visuellt den vackraste ölstilen – men dess storhet ligger inte bara i det estetiska. I de bästa amerikanska varianterna finns en extremt tilltalande symbios när den markerade beska snyggt möter upp de karamellknäckiga tonerna från malten.

Referensöl: Andersson Valley Boont Amber Ale

 

DRY STOUT
Blir torrt och rostat det nya hazy? Knappast. Men om man vill ha djupa smaker och stor kropp utan överdriven sötma och alkoholstyrka är dry stouts ett ypperligt val. Att man dessutom kan dricka ett par stycken svarta öl utan att bli radiostyrd har också det sina fördelar.

Referensöl: Forged Irish Stout och Nynäshamn Sotholmen Stout

 

SCOTCH ALE
Okej, det blir kanske inte mindre sexigt än en Wee heavy. Och visst är det svårt att argumentera för att Jacobite Ale någonsin kommer att ersätta flaket med Peroni när det vankas firmafest hos mäklarfirman. Men längst in i själen hos många ölentusiaster finns en längtan efter den där ölstilen som är som den där veden som glöder längst i brasan (men inte flammar som vildast). De vet bara inte om det.

Referensöl: Traquair House Jacobite Ale och Närke Auld Reekie

 

MÜNCHNER DUNKEL

Ursprunget till all modern öl och som sedan blev skoningslöst omkörd av den böhmiska lagerölen och slutligen förpassad till historieböckerna. Numera dyker stilen oftast upp sönderkryddad till jul eller påsk, utan att från början ha haft något med de högtiderna att göra. Det är synd för en dunkel fungerar alldeles utmärkt till måltider, inte minst de som hör sommaren till.

Referensöl: Ayinger Altbayer Dunkel och Remmarlöv Svensk malt

 

*Pipe-and-slipper är ett brittiskt uttryck som syftar till personer som är förtjusta i hemmets lugna och behagliga bekvämligheter.

 

Förra veckans lista:

• 4 bryggerier som stortsatsar i Stockholm