Hej, hallå Diego Ramos…

… du är både en prisbelönt hembryggare och flitigt anlitad provningsledare – men de flesta av oss ser dig nu mest på instagram. Berätta, vad gör du där?

– Det är egentligen ganska enkelt, i takt med att mitt andra konto, @greendelibrewing, där jag skriver om hembryggning har växt, har det trillat in både inbjudningar och en hel del öl för mig att prova. Jag kände att jag behövde ett annat forum för det och skapade därför @diegos_lilla_bodega. Det som började lättsamt har snabbt växt och nu gör jag allt från korta ölskolor till filmade intervjuer med bryggare och folk i branschen. Amatörmässigt skapat men med intressant innehåll – helt enkelt sådant jag själv vill se och veta.

 

Som vadå?

– Just nu är det en tydlig röd tråd, bryggarna jag pratar med har det alla ganska tufft. Den största lärdomen jag gjort hittills är nog att bli bättre på att ställa frågor så jag ska bli bättre på att fiska fram positiva grejer också.

 

Vad väntar härnäst för bodegan?

– Det finns egentligen ingen masterplan. Men jag ska snart presentera mina favoritölställen i Stockholm och innan nästa SM i hembryggning planerar jag att dra ihop ett kunnigt gäng och prova och utvärdera lite hembrygder. Annars tar jag det helt enkelt som det kommer.

 

Berätta om dina andra projekt.

– Till vardags jobbar jag som kock och jag har haft lite väl många projekt vid sidan av det. Därför har jag nyligen slutat jobba på Omnipollo där jag höll i bryggerivisningar och provningar. Nu kommer det bli färre provningar men under egen regi. Till sommaren firar min ”hopnick” – ett picknickevent på internationella IPA-dagen fem år, det ser jag fram emot.

 

Hinner du brygga något öl själv?

– Det har varit ganska lite sista månaderna, totalt blev det 10 batcher under förra året. Jag har haft ett betydligt högre tempo förut. Oftast brygger jag olika lageröl, saison och ipa. Just nu planerar jag för en modern west coast-ipa – torr med fin beska och med både lite amerikansk old school humle och något mer modernt.

 

Du kommer väl till SM i Hembryggning i Linköping i april?

– Absolut, det ser jag fram emot.

 

Slutligen måste jag ställa frågan som känns nästan lika sliten som idrottsstjärnornas ”hur känns det” – ska du inte själv starta ett bryggeri?

– Nej, fan. Visst om jag hade en galen investerare i ryggen, men nej. Min tanke var visserligen att jag ville jobba som bryggare men den satsningen har jag inte orkat göra. Jag är helt enkelt för gammal för att hoppa av jobbet och börja plugga. (41 år red. Anm.)