Pelle Frost i ny pizzasatsning

Foto: Henrik Edberg

Ölbarerna Brewers Beer Bar har blivit med ett småsyskon efter att All In Brewing-grundaren Pelle Frost tagit över en traditionell napolitansk pizzeria i Haga i Göteborg. ”På Napoletana är vi pizzanördar som har lite hantverksöl, på Brewers Beer Bar är vi ölnördar som har lite pizza”, säger Pelle Frost.

Att det är tuffa tider i ölbranschen är något som var och varannan artikel som vi publicerat här på Beernews sedan nystarten vittnar och berättar om.

 

För All In Brewing har det inneburit att man gått från att ha haft 15 olika öl på Systembolaget till att just nu ha noll. Men mer om det senare.

 

Pelle Frosts dellösning på problemen i branschen har varit att bredda sin verksamhet. När chansen uppstod att tillsammans med andra delägare ta över pizzerian Napoletana i Allén i Göteborg slog de till. Från början var tanken att döpa om stället till Brewers bakficka, eller liknande, men de nya ägarna insåg snart att Napoletana var en av Göteborgs högst rankade pizzerior. Och varför ändra på ett väl fungerande koncept? Om man hade valt att heta något relaterat till Brewers hade folk dessutom förväntat sig ett större utbud av öl, menar Pelle Frost. Man valde helt sonika att behålla det italienska ursprungsnamnet, dess inriktning och därmed dess goda renommé.

 

– Det är ett litet ställe. Det finns bara 20 platser. Inriktningen är autentisk napolitansk pizza. Vi har inte plats för mer öl ens om vi hade önskat, men tanken är att maten ska stå i centrum. Vi säljer inte ens ett fat ipa i veckan, säger Pelle Frost.

 

Maten, främst pizzan, är alltså tänkt att locka besökarna i betydligt större utsträckning än vad ölutbudet ska göra. Det har dock varit viktigt att den öl som serveras är riktigt bra. Tre kranar och ett kylskåp fullt med öl från ”vänner och delägare”, som Pelle uttrycker det. Bland bryggerierna som finns representerade på Napoletana märks bland annat Dugges och Stigbergets.

 

– Vår kock som var med från början, Danilo från Italien, ville fortsätta att göra riktiga italienska pizzor och inte de mer experimentella pizzorna med surdeg som vi serverar på Brewers. När Danilo pratar deg, mjölsorter, jäst och glutennivåer är det som när en riktig ölnörd pratar om ingredienserna i öl.

 

Åter till bryggeriet All In Brewing. Just nu är det tunt med All In-produkter i hyllorna på landets Systembolag. Enligt Pelle Frost är den kortfattade förklaringen att priserna gick upp samtidigt som efterfrågan gick ner. När All In levererade som ihärdigast till Systembolaget producerade man 5 000 burkar av varje sort. När åtgången gick ner sålde de inte slut och man tvingades att destruera stora volymer.

 

– Om vi någonsin återkommer till Systembolagets hyllor så kommer vi nog rikta in oss på ungefär halva volymen jämfört med innan.

 

Exakt när, eller om, det kommer ske är som sagt inte klart. Det finns ett lager av imperial stout som inte har gått ut som går att sälja. Stoutserien Big Ten kan komma att återkomma i TSLS-sortimentet under året. I övrigt har bryggeriverksamheten av hans arbete under den senaste tiden främst ägnats åt collabs.

 

– Vi har två collabs med Television, “Stockholm Haze” och en vi kallar för “Hunden katten glassen”. Det är roligt att jobba med dem i Stockholm. Det är ett samarbete och tar fokus lite från handelsaspekten. En återgång till varför jag en gång började brygga öl.

 

När det gäller framtiden för branschen i stort är Pelle Frost försiktigt optimistisk.

 

– Jag hoppas att vi hittar tillbaka till ett läge där vi småbryggerier slipper stångas med varandra. Det är en svår situation för alla just nu. Även om vi kommer överens så finns det säljkontor som vill att det ska uppvisas siffror.

 

I en bransch som präglas av samarbeten och kollegial stämning känns det svårt när kundkretsen minskar och konkurrensen därmed hårdnar, menar han.

 

– Situationen har gjort att det är viktigt att bredda sig, på det sättet som vi har gjort med Napoletana. Skulle jag öppna ytterligare en restaurang skulle jag snarare starta en ny Napoletana än en ny Brewers Beer Bar.

 

När det gäller All In Beer Fest 2024 kommer dock lugnande besked för alla ölälskare:

 

– Vi har bokat lokalen, det blir på Världskulturmuséet i Göteborg, den 8 och 9 november i år. Inbjudningarna är inte klara, men jag har en önskelista som jag arbetar efter, avslutar Pelle Frost.

 

Beernews återkommer naturligtvis med uppdateringar kring den festivalen längre fram under året.