Hyllie fixar taproom i centrala Malmö

Bildspel

Bild 1 av 7

Johan Lagercrantz, Michael Nathhorst och Erik Frithiof i de nya lokalerna bara några hundra meter från Malmö Central.

Bryggverket är på väg. Men i väntan på det öppnar Hyllie Bryggeri sitt taproom i centrala Malmö. Till att börja med blir det öppet tre dagar i veckan.

 

Hyllie Bryggeri har levt som ett nomadbryggeri under en period, där man bryggt större batcher hos Råå Bryggeri men även har bryggt öl hos Vismarlöv. Men under våren ska produktionen ta fart i de nya lokalerna på Stormgagen i Malmö, nära Centralstationen.

– Vi har ett avtal för sju år på lokalerna och kan även brygga öl åt andra som skulle vilja brygga större än de gör i dag, säger Erik Frithiof på bryggeriet.

Bryggverket är på väg in till Sverige och det är på 2000 liter. Därtill kommer det också sex stycken tankar på vardera 4000 liter.

– Fjol bryggde vi 65 000 liter och planen för i år är 105 000 liter, men fråga mig inte var de där extra 5000 literna kommer från, säger Frithiof med ett leende.

Bryggaren Johan Lagercrantz har anslutit till gänget och blir den som ska brygga den mesta av ölen när allt är installerat. Produktionen kommer förstås att påverkas av hur man lyckas på Systembolaget, men allt handlar inte om det.

– Vi vill behålla vårt läge med 50-50 mellan restaurang och Systembolaget. Sedan gör vi också folköl och hoppas på att sälja mycket öl i vårt eget taproom, säger Frithiof.

Hyllie Bryggeri tänker öppna lokalerna för allmänheten innan den egna produktionen är i gång. Ett taproom tar nämligen form i lokalerna och där hoppas man på att öppna inom ett par veckor.

– Det blir tio kranar och en blandning av stilar. Det blir mest vår egen öl men kan också bli gästöl och kanske en tap take over om vi brygger öl tillsammans med något annat bryggeri, säger Frithiof.

Man har köpt en egen matvagn där det ska fokuseras på varma mackor med rejält med ingredienser, en hel del ost och ett antal skålar med tillbehör. Man har också fått klart med att ha en uteservering.

– Det blir 30 sittplatser inne och 30 platser ute pandemitider. Vi kommer också att kunna servera tillfälliga öl som vi ska brygga på vårt mindre bryggverk, förklarar Frithiof.

Inledningsvis är det torsdag till lördag som gäller, men i sommar kan det även bli aktuellt att ha öppet även på onsdagar.

– Vi ska försöka klara oss i början på oss tre, men det som står på tur att anställa är någon med ansvar för vårt taproom, säger Frithiof.

En riktigt snygg väggmålning finns redan på plats och en del av möblerna är inköpta.

– Vi vill att man ska känna att man kommer till ett bryggeri.

I de nya lokalerna finns utöver ytorna för taproom och bryggverk, en kontorsdel där det också finns ett laboratorium. På sikt ska det också byggas ett kylrum.

– Vi tittade även på andra lokaler och hade planer på en restaurang. men vi blev mer sugna på ett taproom. Det viktigaste just nu är att vi jobbar på samma plats och kan ses varje dag. Vi har haft produktionen utspridd och det här känns bra, säger Frithiof.