Hop Notch ska satsa på mycket humle

BRYGGARENKÄTEN

Jessica Heidrich och Magnus Karperyd driver både Waxholms Bryggeri och Hop Notch. Foto: Ronny Karlsson.

Jessica Heidrich har varit med länge, men satsningen på eget bryggeri är helt ny. Här är hennes svar på våra enkätfrågor.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?
– Det bästa som hände under 2018 var naturligtvis att vi blev till! Så efterlängtat, av oss i alla fall…, och vi har ännu inte kommit igång med Hop Notch på riktigt. Vi har bara smygstartat och släppt vår första öl med det passande namnet Hello World! En session IPA på 4,7% som fått ett fantastiskt mottagande vilket känns kul att man inte behöver köra superstarkpastrybarrelagedmednavelludd eller suröl för att få uppskattning. Vi älskar humle och ”Hops rules”, helt enkelt 😊
2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?
– Det blir lite udda att svara på hur mycket vi bryggde under 2018 då första batchen bryggdes och släpptes i slutet av november. Inför 2019 så räknar vi dock med att komma igång på allvar med Hop Notch, så att det kommer att bli en ökning på många hundra procent råder det ingen tvekan om.
3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige? Motivera.
– Det finns så många, och så många bra, i Sverige i dag. Känns taskigt att nämna något då det finns många som jag inte hunnit testa. Många bryggerier har dessutom tagit ett stort steg framåt och uppåt i år. Skall vi nämna några som länge hållt, och håller, hög kvalitet så är det Malmö Brewing. Att sedan hela gänget är exceptionellt goa gör inte upplevelsen sämre. Måste även sända en stor eloge till Brewski och All-In. Förutom bra öl, så för allt de gör för svensk ölkultur både inom och utanför Sverige med sina festivaler Brewskival och All In Beerfest.

4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?

– Utmaningen för svensk öl är främst, samma som de senaste åren och ingenting unikt för Sverige, nämligen att hålla jämn och hög kvalitet. Kunderna blir kunnigare och kunnigare och snart räcker det inte med att bara vara det lokala alternativet. Det måste vara acceptabel kvalitet också.
5. Vilket blir ditt bryggeris största projekt under 2019?
– Det jättetråkiga svaret är att få fungerande distribution och logistik. Att brygga öl är en sak, men den ska finnas på hyllor och kranar så att alla konsumenter kan få tag i den också. Förutom det så att tappa vår öl på burk. ”Can is Craft” som de säger over there.
6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?
– Lite nördigt, men en idol, Wolfgang Kunze. Mannen som skrivet ”bibeln” när det gäller bryggning och mältning. Vet inte hur många gånger jag läst boken och återkommer ständigt till hans ”Technology Brewing & Malting” för att kolla olika beräkningar och annat. Den bryggare som inte har ett välbläddrat ex i hyllan vet jag inte hur hen kan existera.