Het debatt – ministern nöjd med dagens stöd

Ibrahim Baylan är nöjd med dagens stöd till restaurangbranschen. Foto: Pressbild.

Dagens stöd och restriktioner fungerar bra. Det menade näringsminister Ibrahim Baylan (S) vid en riksdagsdebatt om restaurangerna situation i pandemitider. Dessutom blev det en het diskussion om brottslighet i branschen.

 

Det var moderate riksdagsmannen Hans Rothenberg som med anledning av pandemin krävt svar av näringsministern när det gäller åtgärder för att rädda restaurangbranschen. Det mynnade ut i en debatt under tisdagseftermiddagen.

Några tydliga svar om vilka fakta som ligger till grund för den tidiga stängningen blev det inte under debatten och näringsministern menade att antalet konkurser inom restaurangbranschen minskat 17 procent under mars 2021 jämfört med samma månad året innan.

Ministern hänvisade också till att det var Folkhälsomyndigheten och inte regeringen som genomförde den senaste restriktionen som innebär att krogbranschen ska sluta servera alkohol 20.00 och stänga en halvtimma senare.

Han pekade hur det var i höstas med mindre restriktioner.

– Vi hade ju en höst där det var friare och vi vet också vart det ledde. Både med bilder på överfulla dansgolv och vi vet vilken enorm våg som kom sedan. Det är med den bakgrunden vi införde de här restriktionerna, sade Baylan och fick svar av Rothenberg:

– Det var ett fåtal restauranger som hade överfulla dansgolv, det är ett fåtal restauranger som har dansgolv över huvud taget. Det är inte problemet när man går på en pizzeria.

Ministern tyckte också fortsatt att det är rätt att hålla inne på stöd för att få tid att granska ansökningarna från restaurangbranscherna

– Det är klart att vi också har organiserad brottslighet i vårt land. Det är klart som korvspad att om dom förstod att det fanns tiotals och åter tiotals miljarder av skattebetalarnas pengar att få, att den kön skulle riskera att bli lång, sade Baylan.

Rothenberg höll inte med.

– En hel restaurangnäring hörde nu ministern tala om att man är en del av organiserad brottslighet. Det är 30 stycken polisanmälningar på 100 000 utbetalade stöd. Det här är att misstänkliggöra en hel näring, sade Rothenberg.