Hedda vill hitta sin nisch inom Spendrups

23 år gammal är hon suppleant i styrelsen och delägare i Sveriges största bryggeri. Men Hedda Spendrup vill gå sin egen väg inom koncernen. Drömmen är ett eget bryggeri.

Pappa Ulf har varit aktiv i företaget sedan mitten av 70-talet och stora delar av släkten har betydande roller i företaget. Så det var nog naturligt att även Hedda Spendrup skulle bli intresserad av öl och börja att jobba inom Spendrups.

– Det var under några år som jag inte ville jobba inom företaget utan prova på något annat. Men jag ändrade mig och efter ett tag började jag verkligen att älska det här, säger hon.

Hon började att jobba på Spendrups utvecklingsbryggeri i Vårby och därefter blev det studier på den erkända bryggarutbildningen VLB i Berlin.

– Där blev jag ännu mer intresserad av ölet. Jag har alltid gillat naturämnen som kemi och biologi och det här var verkligen nåt för mig, säger hon.

Efter studierna hamnade hon återigen på bryggeriet i Vårby där hon bland annat jobbat nära bryggmästaren Rickard Bengtsson med bryggning och produktutveckling.

Men nu är hon inne på nästa äventyr i ölkarriären. Under ett par månader praktiserar nämligen Hedda på Beavertown i London. Hon tog själv kontakten och allt löste sig på bästa sätt.

Beavertown har haft några riktigt framgångsrika öl och grundaren Logan Plant är en stor profil i ölvärlden.

– Jag började i augusti och ska vara kvar till slutet av november. Jag har fått göra alla möjliga saker som tappning och jobbat med deras suröl. Jag har också bryggt öl på deras mindre bryggverk och ska börja brygga även på det stora. Det är en fantastisk chans för mig och det är ett underbart gäng att jobba med.

Efter tiden i London vänder hon tillbaka till Stockholm och Spendrups. Men förhoppningen är att kunna få mer praktik framöver. Beavertown importeras i dag till Sverige via Spendrups och det är på det viset som kontakterna med Logan Plant och de andra har börjat. Ett annat bryggeri som också tas in i Sverige av Spendrups är Firestone Walker.

– Det ska bli kul att vara tillbaka i Stockholm också, men får jag en dag chansen att göra en praktik på Firestone Walker kommer jag inte att tacka nej, säger hon.

Under de senaste åren har Spendrups utökat sin ölportfölj och till stora delar beror det på den explosion av mindre bryggerier som etablerat sig och gjort nya ölstilar populära. Inom koncernen bryggs det i dag också öl under varumärket Brutal Brewing och på Gotland med Gotlands bryggeri. Dessutom finns som sagt Beavertown och Firestone Walker i ett nära samarbete.

– Spendrups gör bra öl som säljer väldigt bra, men vi har också följt trender de senaste åren. Ölvärlden är otroligt rolig och intressant just nu.

Vi avslutar med att blicka framåt och givetvis finns där drömmar och planer. Hedda Spendrup lär bli familjeföretaget trogen men vill hitta sin egen väg att gå.

– Det vore en dröm att kunna starta något eget, jag vill gärna hitta min egen del inom Spendrups, säger hon.