Bryggverket tog steget ut ur köket

När hembryggningen tog över en hel lägenhet var kvartetten tvungen att göra något. Resultatet blev Bryggverket, en satsning som gått långt över förväntan. Nästa steg kan bli en bryggeripub.

Det var kvartetten Patrik Hellström, Peter Byström, Pontus Enmark och Albin Stenberg som började att brygga öl i Pontus kök runt 2011.

Redan efter ett par bryggningar hade man installerat kylstyrning på kylskåpet i köket och intresset bara fortsatte att växa. Det blev till slut en passion som var för stor för att rymmas i ett kök eller en lägenhet.

– Pontus tröttnade på att alltid ha kladdigt köksgolv och malt i alla garderober. Och en gång pajade en pump och då sprutade vi porter över hela kökstaket, minns Hellström.

I det läget började man att leta efter en lokal och den ”gubbklubbshobby” som man skaffat sig var på väg att bli ett företag.

Lokalen hittade man i Stöcksjö, någon mil utanför Umeå. Under åren 2014 bryggdes den första ölen, och när man gav sig ut på en lokal säljturné blev det succé direkt.

– Vi gick runt med en kylväska i juli och besökte alla krögare i Umeå. Vi sålde 40 lådor bara på den dagen och alla öl var slut, säger Hellström.

Den efterfrågan kom som en stor överraskning och under en period bryggdes det öl mer eller mindre i panik på bryggverket på 200 liter. Den situationen ledde också till att man satsade vidare. Ett bryggverk på 1500 liter byggdes i hop av bland annat mjölktankar under våren 2015 och kvartetten kände sig trygg med att ha en rejäl överkapacitet.

– Vi trodde att det skulle räcka hur länge som helst. Men så vann vi SMÖF:s öl tävling med vår Dubbel-PIPA och det började att bli ganska tajt att klara av produktionen även på det större bryggverket.

Sedan dess har två stycken 2000-literstankar kommit till men återigen är det så att man närmar sig maxkapaciteten.

– Vi hoppas kunna klara oss ett år till i den här lokalen, men målet på sikt är att få till en bryggpub inne i Umeå. Vi får se om vi når dit, säger Hellström.

I dag jobbar han och Albin Stenberg heltid på bryggeriet och dessutom har man anställt Jesper Eriksson.

Det lilla hobbyprojektet har växt ur köket för länge sedan och frågan är vad som blir nästa steg. För fler steg ser det verkligen ut att bli.