Hård kritik mot nya alkoholbeslutet

Catering med alkohol till hemmen i Malmö väcker starka känslor Foto: Pixabay.

Beslutet att tillåta hemkörning av alkohol från restauranger i Malmö sågas av IOGT-NTO. I en debattartikel pratas det om att supa sig igenom en kris.

Det var i torsdags som Malmö Stad beslutade att tillåta hemkörning av alkohol tillsammans med mat från stadens krogar, så kallad micro-catering.
Förändringen börjar att gälla om knappt tre veckor, och kan skapa nya intäkter och även nya jobb för en hårt drabbad bransch.

Men förändringen uppskattas inte av alla. IOGT-NTO reagerar inte helt oväntat starkt negativt.

– Förslaget om att försöka supa sig igenom en kris kommer vi att minnas. Vi kommer att minnas de politiker som hade chansen att i en stor samhällskris ta ansvar och göra stor nytta för ekonomi, trygghet och hälsa men i stället la sitt fokus på cynisk opportunism. Malmö förtjänar mycket bättre än det här, skriver distriktsordföranden Per Bengtsson samt vice förbundsordföranden Lucas Nilsson i en debattartikel i Kvällsposten.

Dessutom utgår man från att förändringen inte kommer att gälla speciellt länge.

– Det mesta tyder på att beslutet strider mot den alkohollagstiftning som demokratiskt beslutats av Sverige riksdag. Myndigheter och bedömare är eniga. Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har redan uttalat sig i detta. Beslutet kommer med all sannolikhet att bestridas och ogiltigförklaras. Det är vi övertygade om, skriver de båda.