”Catering med alkohol hotar monopolet”

Sedat Arif menar att beslutet i Malmö är ett hot mot det svenska alkoholmonopolet. Foto: Pressbild.

Catering med alkohol är ett hot mot det svenska alkoholmonopolet. Det menar kommunalrådet Sedat Arif (S).

Malmö Stads beslut om att tillåta alkohol i samband med catering till privatpersoner har fått många att reagera. En som har synpunkter är kommunalrådet Sedat Arif. Han är kritisk till hur snabbt beslutet togs och ser en fara med att leverera alkohol till hemmen i dessa tider.

– Det är ett dåligt förslag sett till folkhälsan. Svensk alkohollagstiftning tar stor hänsyn till det faktum att ökad tillgång till alkohol leder till att folk dricker mer. Det är ett upplägg jag värnar om. Särskilt i dessa tider, där fler är i karantän eller jobbar hemifrån, så ökar risken för att någon ska fara illa i hemmet. Socialtjänsten har redan fått signaler om att fler barn, unga och kvinnor råkar illa ut, skriver han i Kvällsposten.

Arif ser också hela förändringen som ett sätt att skjuta det svenska alkoholmonopolet i sank.

– När allt kommer till kritan är hela det här förslaget bara ett sätt att använda den mycket allvarliga kris som pandemin har försatt hela världen i som ett svepskäl för att avskaffa Systembolagets försäljningsmonopol. Det är fritt fram för politiska krafter att debattera monopolet. Men var öppen med att det är därför förslaget läggs. Och fokusera först på åtgärder som på riktigt hjälper det lokala näringslivet, menar Arif.