God iscider på gång trots dåligt äppleår

Fjolårets äppleskörd var den sämsta på 50 år i Sverige. Men Brännlands Cider är riktigt nöjda med kvaliteten när man nu börjar att ta fram årets iscider.

Brännlands rankas som en av världens bästa producenter av cider och iscider. När man nu börjar jobba med årets upplaga av iscidern sker det med en del förändringar.

Under 2016 och 2017 jobbade man med bara tre olika svenska äpplesorter, men till i år tillkommer nya sorter. Cox Orange och Mutsu ska bland annat ge mer kropp till iscidern.

Fjolårets tuffa förutsättningar med en kall och oförutsägbar vår gjorde att många äppleodlare fick sina sämsta skördar på 50 år. Men Brännlands Cider är mycket nöjda med den kvaliteten.

– Vi var oroliga för att den jobbiga våren skulle ge en sämre kvalitet, men vi är mycket nöjda med det vi fått fram, säger Andreas Sundgren, grundare av Brännlands Cider.

En annan nyhet detta år är att Sundgren själv inte är huvudansvarig för produktionen. I somras anställdes amerikanen David Biun, som tidigare bland annat jobbat på Eden. Han blir den som har prduktionsansvar för den iscider som släpps under året.

– Jag är stolt över det jag lärt mig de här åren, men för att ta nästa steg när det gäller balans och kvalitet behöver processen lämnas över till proffsen, säger Sundgren i ett pressmeddelande.

Han ser den dubblerade produktionen som en möjlighet att öka kvaliteten ytterligare, och konstaterar att Brännlands även efter en utökad produktion är en väldigt liten producent av cider och iscider.