Bra blandning med europeiska toppöl

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Fredagens småpartisläpp bjuder på en bra blandning båda vad gäller ölstilar och länder. Jacob Hansson hjälper dig att hitta rätt bland nyheterna.

Med nyheter både i det lokala och fasta sortimentet den här veckan är det kanske tur att fredagens småpartisläpp är förhållandevis litet. En del godbitar är dock värda att plocka med i korgen inför helgen och extra kul att de alla är europeiska. Från Belgien kommer en gueuze från Hanssens och saison från Blaugies.

Från Skåne kommer både en berliner weisse från Brekeriet/Brewski och en imperial stout från Remmarlöv. Northern Monk från England står för den bästa humliga delen av släppet.

JACOB HANSSON

Alla nyheter på fredag:

Hanssens Oude Gueuze, 375 ml, 69,00 kr, 6 %, Lambic – gueuze
Mycket halm, ek och funk med fruktiga inslag av citrus och äpple i aromen. Balanserad fruktig syra i smaken och återhållsamma vinägertoner. Gott!

Alvinne Wild West Alvinne, 330 ml, 49,00 kr, 6 %, Övrig syrlig öl
Tung fruktighet i aromen med övermogen persika, plommon, citrus med inslag av stall och dessvärre aceton. I smaken är syran för intensiv för mig och aceton-tonen blir för tydlig.

Ska Brewing Sour Apple Gose, 355 ml, 30,90 kr, 5,1 %, Gose och lichtenhainer
Mjuk och ganska söt arom med mogna äpplen, vanilj och en lätt kexig ton.
Smaken är syrligare än väntat och uppfriskande även om den känns lite enkel och intetsägande.

Brekeriet/Brewski Collabski, 330 ml, 41,90 kr, 7 %, Berliner weisse

Aromen är en fin kavalkad av frukt och bär som domineras av passionsfrukt och mjuka, lite sötare hallontoner. Smaken är även den syrlig med tydliga fruktiga inslag och en torr, nästan sträv, avslutning.

Mikkeller Spontanpassionfruit, 375 ml, 87,00 kr, 7,7 %, Lambic – frukt och bär
Återhållsam fruktighet med milda toner av passionsfrukt kompletteras av halm, funk och en lätt maltig ton. Passionsfrukten blir tydligare i slutet då även en kraftig syrlighet ger sig till känna.

Brasserie De Blaugies La Vermontoise, 750 ml, 74,00 kr, 6 %, Saison
Söt maltig arom med ljust nybakat bröd, örtiga toner av nyslaget gräs och kryddiga inslag. Ganska söt för en saison men en mjuk och fyllig kropp balanseras av en torr avslutning med peppriga och örtiga inslag. Gott!

Nils Oscar Granat, 330 ml, 23,90 kr, 5,1 %, Polotmavý
Mycket smörkola som överskuggar övriga aromer av knäckebröd och örter. Smaken är bättre balanserad, återigen söt och maltig men friskare och med tydligare inslag av krispig malt. Avslutar med en mjuk beska.

Founders Azacca IPA, 355 ml, 29,90 kr, 7 %, India pale ale (IPA)
Fruktiga inslag av persika och citrus blandas med kåda, barr och en tydlig maltighet med kex och toffee. Klassisk amerikansk IPA där malten har en framträdande roll och med en tydlig beska i avslutningen.

Northern Monk I Like To Moob It Moob IT, 440 ml, 50,90 kr, 8,8 %, Imperial/Dubbel IPA
Aromen är fyllig och domineras av söta mogna tropiska frukter och en väldigt anonym maltkaraktär. Balanserad sötma med en mjuk beska. Fylligt och juicigt, gott!

Remmarlöv/Malmö Brewing The Collaboration Breakfast Stout, 330 ml, 34,90 kr, 9 %, Imperial porter och stout
Fint balanserad stout där de rostade tonerna av kaffet ligger på en mjuk bas av karamell, mjölkchoklad och rågbröd. Fyllig kropp utan att bli tungt, gott!

BrewDog Choco Libre, 330 ml, 34,90 kr, 8,2 %, Imperial porter och stout
Söt karamellig doft med kakao, inslag av torkad frukt och kanel. I smaken är kanelen tydligare, lite vanilj dyker upp på slutet tillsammans med en touch av chili och torra kakaotoner.

La Ferme d’Hotte Cidre Bouché Bio Pays d’Othe, 750 ml, 59,00 kr, 6,4 %, Torr – halvtorr cider
Initialt dominerar söta mogna äpplen och vanilj men mot slutet kommer en balanserad fruktig syrlighet fram. Avslutar torrt och friskt men med något för mycket sulfur.

Brewski Passion (D)IPA, 330 ml, 34,90 kr, 7,5%, Imperial/Dubbel IPA (Provad inför februarisläppet)
Söta tropiska frukter i aromen där passionsfrukten inte tar lika stor plats som väntat. Passionsfrukten bidrar med en lätt syra på slutet som passar bra ihop med den mjuka beskan och söta fruktigheten.

Rogue Fresh Roast, 355 ml, 29,90 kr, 5,7 %, Brown ale (Provad inför februarisläppet)
Lätta rostade toner med inslag av kaffe och malt, lite mjölkchoklad dyker upp i bakgrunden. Smakerna lyckas inte nå hela vägen fram och den känns något tunn och platt.