Dubbelt så mycket cider från Brännlands

De gör cider och iscider i absolut världsklass. Nu har Brännland Cider fördubblat sin produktion och ska lansera flera nya drycker.

Brännland Cider från Västerbotten har sedan starten 2012 gjort sig ett namn som en av de bästa producenterna i världen av cider och iscider. Framöver kan dessutom betydligt fler ta del av deras produkter. Den här säsongen fördubblar man nämligen produktionen.
– Förra säsongen gjorde vi 22000 liter och nu ska det bli 50000 liter. Det är en stor förändring för oss och vi har satsat på nya fat och nya tankar, berättar grundaren Andreas Sundgren.
Under hösten togs cidern fram och under vintern har iscidern stått ute för att få frysa. Den ska nu färdigställas och buteljeras för att sedan komma ut på marknaden. Sundgren berättar att Brännland Cider jobbar med flera nya produkter som ska lanseras.
Den stora nya satsningen är på en cider som troligen får namnet Just Cider, och den är opastöriserad och gjord på must från enbart svenska äpplen.
Han känner att intresset för cider och iscider ökar även i Sverige, även om man har en bit kvar till det intresse som finns på andra sidan Atlanten.
– Där är ciderrevolutionen ett faktum och det har mycket med ölets ökande popularitet att göra. Jag hoppas på samma utveckling här, säger Sundgren.

Brännland har också inlett ett samarbete med franska cidertillverkaren Kystin, dit han kommer att skeppa en del iscider.

– Jag vet att han brukar smaksätta sina cider med olika kryddor, men jag är inte säker på om han ska göra det även med iscidern, säger Sundgren.
Produktionen och verksamheten snurrar på för fullt och mycket talar för att 2018 blir ett riktigt bra år. Det började dessutom riktigt bra då det blev en guldmedalj och en silvermedalj i ciderklassen för Brännland när Ratebeer sammanställde 2017 års bästa drycker.
– Det är jättekul att vara med på den listan. Inte minst känns det bra att vara på samma listor som Eden och Neige, som jag tycker är världens två bästa producenter av cider och iscider, säger Sundgren.