Många regler när öl köps hem från krogen

Från och med 1 mars kan finländska barbesökare köpa med sig öl hem. Men reglerna är många och frågan är hur intresset kommer att vara.

Vid nyår ändrade Finland sina alkohollagar och började bland annat att tillåta gårdsförsäljning av öl upp till tolv procent hos mindre producenter. I beslutet fanns det också med en förändring som innebär att restauranger och barer ska få möjlighet att sälja öl och cider som kunden kan ta med sig hem.

På torsdag träder lagen i kraft, men några köp lär det inte bli den första tiden. Det krävs nämligen ett tillstånd för att få sälja alkoholen och de blanketterna har precis tagits fram.

Tillsynsmyndigheten Valvira räknar med att det kommer att ta minst en månad innan de första tillstånden är klara.

Mara är branschorganisationen för restaurang- och resebranschen och där tror man inte på någon anstormning av ansökningar.

– Trots att det har kommit mycket förfrågningar tror jag att bara en minoritet kommer att ansöka om detaljhandelstillstånd, säger Maras vice verkställande direktör Veli-Matti Aittoniemi till Svenska Yle.

De som får tillstånden har nämligen en del begränsningar att ta hänsyn till. Det är bara öl upp till 5,5 procent som får köpas med hem, förpackningen måste vara oöppnad och försäljningen får bara hålla på fram till klockan 21.00.

Dessutom tror många att krogarna kan få svårt att konkurrera med de priser som finns i matvarubutiker, där det också numera går att köpa öl och cider upp till 5,5 procent.