Fredrik väljer svenska favoriter

SOMMAR 2018

Fredrik Johansen hittar sina bästa sommaröl i Sverige. Det berättar han i vår sommarserie.

Johansen har över 26 000 incheckningar på Untappd. När han väljer favoritöl finns det med andra ord lite att välja bland.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

-När jag och några vänner delade på 2 flaskor Samuel Adams Millennium som vi köpt ifrån ebay. Detta är snart 10 år sedan så att på den tiden betala nästan 5000:- per flaska för en öl var ”unheard off”. Fantastisk upplevelse med goda vänner. Ölen var också riktigt bra. Handsignerade flaskor som levererades i trälåda, riktigt snyggt på den tiden.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Cantillon är det givna svaret även om jag tycker att öl ifrån 3 Fonteinen och Bokkereyder håller lika bra klass. Fou Foune är min favoritöl av de drygt 26000 öl jag provat. Man får alltid en upplevelse med sig hem när man besöker bryggeriet. Har nog varit där sju gånger tror jag.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Tror att ökningen av svenska bryggerier snart kommer avta, alla håller tyvärr inte måttet. Det kommer nog inte vara mindre än idag. Men att leva på att man gör lokalöl räcker inte. Det finns många bra svenska bryggerier, men det kommer bli tufft för de mindre att konkurrera med de stora om inte ölen blir bättre, generellt.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– Dugges Tropic Thunder och Brekeriet Sur & Salt är mina go to sours. Lättdruckna och friska. Lätt att dricka många av. Brewski har inte gjort tropic sneeze på länge den var en given favorit, massor av frukt och balanserad syra.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

– Det hade varit kul att dricka en pilsner med Gabi Delgado Lopez & Robert Görl ifrån mitt favoritband D.A.F.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Brewskival är den bästa festivalen jag varit på, avslappnad inte så stressig som till exempel MBCC, maten är fantastisk och det känns som att man går runt med vänner och njuter av öl i solskenet hela tiden. Sedan är det såklart massor av bra bryggerier på plats.