Från skörd till öl på en och samma dag

Bildspel

Bild 1 av 16

Carolina och Erik Råberg skördade humlen under förmiddagen och efter lunch åkte den ner i det som ska bli en saison hos Electric Nurse.

Från humleskörd till färdigbryggd öl på en dag. Så var det när Yxsjöns Humlegård och Electric Nurse samarbetade under tisdagen. Slutresultatet ska bli en saison med superlokal humle.

Det är en utmaning att brygga med färska humlekottar. Framför allt gäller det att planera ordentligt, för du har bara 24 timmar på dig efter att humlen skördats. Därefter tappar den i kvalitet om den inte har torkats.

Därför var humleplockningen i gång tidigt under tisdagsmorgonen vid Yxsjöns Humlegård. Ägarna Erik och Carolina Råberg var förstås på plats, liksom Peter Robertsson och Ida Engström från Electric Nurse. Dessutom hade Erik Händén, Matz Krångh, Anders Björklund och Sonny Knudsen ställt upp frivilliga för att plocka humle.

– Vi får skörda en till två veckor tidigare än normalt. Det vi skörden nu är humlesorten Hulla Norrgård och om ett par veckor är det dags för Korsta, säger Carolina Råberg.

Hon var imponerad av den mängd kottar som kommit fram redan under det andra året för odlingen. Normalt sett tar det åtminstone tre år innan humleplantorna ger full skörd.

När humlen var skördad bar det av till bryggeriet, där Peter Robertsson hade förberett genom att göra kokningen medan plockningen pågick. Att brygga med färska kottar var en ny utmaning, men Robertsson hade fått en del hjälp från andra sidan jorden.

– Jag pratade en del med Johan Lagercrantz på Deep Creek i Nya Zeeland. De har bryggt en del med färsk humle. Det blir lite annorlunda, och de färska kottarna har med sig en del vätska, säger Robertsson.

Drygt tio kilo kottar användes till en bryggning på 300 liter och doften från kottarna var lovande.

Det var förstås Carolina och Erik Råberg som fick äran att hälla i den första humlen i det som ska bli en saison. Om ett antal veckor vet vi resultatet av bryggningen, men alla inblandade kan redan nu konstatera att det här blev en trevlig och intressant dag.