Fortsatt kamp mot gårdsförsäljning efter skifte

Lucas Nilsson, Ny förbundsordförande för IOGT-NTO. Foto: Foto: Peter Kroon

IOGT-NTO har valt en ny förbundsordförande och kampen mot gårdsförsäljning verkar vara en lika prioriterad fråga för honom som hans företrädare.

IOGT-NTO har varit en av de mer högljudda motståndarna mot gårdförsäljning av alkohol under förbundsordföranden Johnny Mostacero. Han har bland annat sagt följande i frågan:

– Det behövs knappast ett konspiratoriskt sinnelag för att förstå att det i frågan om gårdsförsäljning ligger en hund begraven.

Nu har Mostacero avgått och fått en efterträdare på posten som förbundsordförande.

Lucas Nilsson heter han och precis som föregångaren verkar han prioritera frågan om gårdsförsäljning.

– Så kallad gårdsförsäljning säljs in som en fråga för landsbygden, men det är inget annat än ett försök att underminera Systembolagets monopol. De som förespråkar gårdsförsäljning låter alkoholindustrins intressen väga tyngre än barn och vuxnas trygghet och hälsa, säger han i ett pressmeddelande.

Han uttalar sig även för tidningen Accent, där han går på alkoholindustrin.

– Aldrig förr har alkoholindustrin känt sig så hotad av vad som händer. Vi står på randen till vad som kan bli en nykterhetsrevolution. Bordet är dukat.

– Men trots alla förutsättningar så krävs det också att någon kavlar upp ärmarna för att få något gjort. Vill vi lyckas så behöver vi göra jobbet.