IOGT: Moderaternas förslag är en katastrof

Lucas Nilsson, ordförande för IOGT-NTO. Foto: Peter Kroon

Moderaternas förslag om mikrocatering och slopat matkrav för alkoholservering är en katastrof enligt IOGT-NTO.

Tidigare i dag skrev vi om att moderatledningen kommer med två förslag till partiets stämma som börjar på torsdag. Ett av förslagen var slopat matkrav, det andra att man ska kunna köpa med sig alkohol hem från krogar och restauranger.

Bara timmar efter att nyheten kom kontrar nykterhetsorganisationen IOGT-NTO och är väldigt kritiskt.

– Det vore katastrof för alla barn som växer upp med missbrukande föräldrar att montera ner alkoholpolitiken på det här sättet som moderaterna föreslår, säger Lucas Nilsson, ordförande IOGT-NTO, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi har redan idag en restaurangnäring som är helt alkoholberoende vilket visar sig i form av överservering, våld på och utanför krogen och sexuella trakasserier av serveringspersonal.

De går även till attack mot branschorganisationen Visita, som ser positivt på förslaget.

– Visitas blinda fläck är att de inte över huvud tag ser att människor far illa av alkohol och att det kostar samhället enorma resurser. De ser bara ena sidan av myntet. När krogarna hade minskade öppettider under corona minskade antalet samtal till SOS Alarm med 30 procent.

– Det visar hur viktigt det är att kommunernas tillsyn lever upp till dagens alkohollag. Effektiv tillsyn med tydligt matkrav, kontroll av hederlighet och reglerade öppettider krävs uppenbarligen för att restauranger ska hålla sig i skinnet.

Läs om förslagen här.