Moderatledningen vill slopa matkravet

Moderaterna vill att matkravet slopas för alkoholservering. Foto: Pexels.com

Ta bort matkravet för alkoholservering och låt gästerna köpa med sig en flaska hem. Det är två förslag som ska behandlas på Moderaternas stämma som börjar på torsdag.

För att servera alkohol i Sverige ställs det hårda krav på krögare, bland annat att det finns mat, vilket fördyrar en etablering väsentligt.

Redan i september gick en rad moderata politiker ut och krävde slopat matkrav i en debattartikel.

– Alkohollagens krav på att mat alltid måste kunna serveras är mycket rigida. De omöjliggör nya affärsidéer som att en frisör kanske vill erbjuda ett glas bubbel till bal- eller bruduppsättningen, sa de då.

Och nu avslöjar Sveriges Radio att den moderata partiledningen kommer att ta upp ett slopat matkrav på stämman tillsammans med ett förslag om att restaurangkunder ska kunna köpa med sig alkohol hem.

En av dem som skrev under debattartikeln i SvD var Oliver Rosengren (M), Växjöpolitikern som gjort sig känd för att driva fram mikrocatering i hemstaden.

– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin, säger han till SR.

– Här är det företagare som på olika sätt begränsas i sina möjligheter att komma på nya affärsidéer, av den överreglering som finns, och partistyrelsen föreslår en avreglering som jag verkligen välkomnar.

Branschorganisationen Visita välkomnar de moderata förslagen.

– Det har alltid funnits ett behov av förenklingar för företagen i besöksnäringen, men man kan ju säga att efter den här coronakrisen som har varit, så är ju behovet av lättnader större än någonsin, säger Visitas chefsjurist till SR.

En som inte håller med däremot är socialminister Lena Hallengren (S), som vill bevara nuvarande lagstiftning.

– Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet, skriver hon i ett mejl till Ekot.