Forna egyptier gjorde mer öl än Oppigårds

För 5000 år sen producerades öl i stora mängder i Egypten. Foto: Pexels.com

Fyndigheter som gjordes i Egypten för några år sen har nu avslöjat att man för 5000 år sen gjorde väldigt stora mängder öl. Mer än 22000 liter per batch.

Oppigårds brygger 8000 liter åt gången och det är Sveriges största hantverksbryggeri. Egyptierna för 5000 år sen gjorde mer än 22000 liter per batch.

– Om de gjorde en batch i veckan blir det över en miljon liter per år, vilket är nästan ofattbart, speciellt med tanke på att vi pratar om antiken, säger Matthew Douglas Adams som forskar i vid New York University’s Institute of Fine Arts vid en föreläsning.

Så där slår de i alla fall inte Oppigårds, som gör betydligt fler batcher.

Vid utgrävningar i Adydos i Egypten hittade egyptologen Thomas Eric Peet överraskande fynd under ett gravfält i början av 1900-talet: stora lercisterner som han trodde användes för att torka säd.

Vid nya utgrävningar 2018 och 2020 av lyckades Adams och hans team få fram helheten: Sex stora byggnader med 40 cisterner i varje, varje cistern var isolerad med lera, under dem låg det kol och inuti svarta organiska rester.

– Tillräckligt mycket har överlevt för att vi ska kunna skapa en solid bild av vad som pågick, säger Adams.

Och det var tillverkning av öl i industriell skala, runt 22000 liter per batch.

– Det är en otrolig mängd öl, speciellt för ett samhälle i ett sånt tidigt skede av ekonomisk och politisk utveckling.

Nästa steg blir att återskapa receptet på det öl som egyptierna tillverkade. Själv gissar han att det handlade om ett öl med mindre kolsyra, sötare, spritigare och disigare än modern öl.

När han lyckats med det ska han bygga ölet.

– Jag hoppas kunna besvara detta utifrån egna erfarenheter inom kort.

Läs mer här.