Hård kritik mot inköp på Systembolaget

Flera importföretag riktar kritik mot Systembolagets inköp av tillfälliga produkter. Foto: Montage.

Har före detta anställda en gräddfil när det gäller att få produkter lanserade på Systembolaget? Det hävdar flera importföretag, men Systembolaget håller inte med.

 

Det är Svenska Dagbladet som i flera artiklar berättar om vinimportörer som menar att personer som tidigare jobbat på Systembolaget och som nu jobbar med vinimport har en fördel när det gäller att få lanseringar på Systembolaget.

Inte minst handlar det om lanseringar i det tillfälliga sortimentet, TSE.

– För att få in ett vin i TSE-sortimentet behöver man bara skicka in prover och fråga: Gillar du vinet? Och inköparen svarar absolut, till vilket pris, och så är det klart. Det är ett ganska märkligt system när vi pratar om ett statligt monopol som arbetar på det här sättet, säger en anonym källa från ett importföretag till Svenska Dagbladet.

Flera personer menar att ett tidigare jobb på Systembolaget ger fördelar, och förfarandet när det gäller TSE är likadant när det gäller öl.

Sju inköpare finns på vinsidan och de bestämmer vad som ska köpas in. På ölsidan är det betydligt färre personer som tar de besluten. Svenska Dagbladet har flera exempel på nystartade företag med personer som tidigare jobbat på Systembolaget, där man vunnit många lanseringar på kort tid.

Samtidigt känner många att det är känsligt att kritisera det gällande systemet och de val av produkter som görs.

– Hade det här varit en annan tid, när jag inte var beroende av dem, har jag bara struntat i det och pratat öppet om det här. Men det är Goliat vi talar om. Det är känsligt att vara kritisk, säger en källa till SvD.

Systembolagets inköpschef vill inte prata om att vissa ska ha en gräddfil, men medger att tidigare anställda sitter på en kunskap som kan vara viktig.

– Har man jobbat här som inköpare en längre tid, då har man en omfattande kunskap. Man är sensoriskt oerhört duktig och har en väldigt god kunskap av vad kunderna efterfrågar, vilka trender som finns och man har internationella kontakter. Den branschkunskap de har skaffat sig här har de nytta av, säger Arenander i en kommentar till uppgifterna.

Han betonar att inga beslut tas av en person, och det finns kategorichefer som godkänner alla de val som gjorts.

Flera personer menar att inköparna borde vara fler än i dag. Som det ser ut nu är det, enligt Svenska Dagbladet,  bara tio av Systembolagets 5000 anställda som jobbar med de frågorna.