Finsk glädje och svensk förhoppning

Glädje hos finländska bryggare. Förhoppningar hos svenska. Så kan man sammanfata reaktioner på att vårt grannland inför gårdsförsäljning av öl.

Det var under tisdagen som det slutgiltiga beslutet togs. Finland ändrar rejält i sin alkohollagstiftning och tillåter bland annat gårdsförsäljning av öl på bryggerier.

Ett besked som fått svenska bryggerier ökat hopp i kampen för att få till en gårdsförsäljning även här.

– Detta ger förnyat bränsle till debatten om gårdsförsäljning i Sverige. Nej-sidans starkaste argument har hela tiden varit att det inte går att kombinera med ett detaljhandelsmonopol. Finland har precis visat att det går, säger Berith Karlsson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier.

De finländska småbryggerierna gläds förstås åt beslutet, och ser nu nya möjligheter att utveckla sin affär.

Patrik Willför är en av personerna bakom Kvarken Brewery som startade tidigare i år.

– Det här har vi nog väntat på i Finland en längre tid. I princip hela den tid lagförslaget bearbetats under typ sex års tid, kommenterade han beslutet.

Även på Jacobstads Bryggeri var det glada miner. Daniel Löf ser flera möjligheter med de nya förutsättningarna.

– Vi ser möjligheten att sälja våra öl direkt från vårt bryggeri som ett efterlängtat komplement till våra andra försäljningskanaler. Möjligheten att köpa med sig öl vid bryggeribesök och dylikt löser ett praktiskt problem och medför förhoppningsvis även en ökad besöksturism till de lokala bryggerierna, kommenterar han.