Vanligt med mycket alkohol runt jul

Fyra av tio svenskar har upplevt jular där det druckits för mycket alkohol. Samtidigt är det inte så många som tycker det är viktigt med alkohol på julen.

Det är Sifo som gjort undersökningen på uppdrag av IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget.

1000 svenskar fick frågor om alkohol runt julen och 40 procent upplever att de varit med om julfiranden där det druckits för mycket.

– Jag tror att det finns en vana att det ska serveras öl med alkohol i stället för en öl utan alkohol. I dag finns det ju lika bra sortiment och utbud utan alkohol men det kan vara så att det alltid varit så här och att man inte tänker utöver det. Jag tror verkligen att man tycker att det inte är så viktigt, utan att man bara inte har ställt sig frågan, säger Anna Kervall, tillförordnad vd på IQ, till tidningen NSD.

28 procent av de tillfrågade männen tycker att det är viktigt med alkohol på julen, medan bara 15 procent av kvinnorna har den åsikten.

Kervall ser det inte som nödvändigt att ha det helt alkoholfritt på julen, men uppmanar till att dricka måttligt och att inte pressa andra att dricka alkohol. Framför allt vill hon värna om barnen.

– De ska kunna lita på att julen blir som de har tänkt sig. Det handlar om att tänka till och våga vara den som ställer frågan om hur vi ska ha det, och klargöra hur man vill ha det till jul vad gäller alkohol, säger hon till NSD.