Läsarna har svarat, så tycker ni om öl på julen

En överväldigande majoritet av läsarna anser att det är okej med alkohol i samband med julfirandet. Det framkommer i vår enkätundersökning som publicerades förra veckan.

Nästan 90 procent av våra läsare tycker att det är okej att dricka alkohol i samband med julfirandet, 88,49 procent för att vara exakt. 7,22 procent svarade att det var fel och 4,30 procent hade ingen åsikt.

Ännu fler har svarat att de själva dricker alkohol i samband med julfirandet. 68,65 procent svarar ja på frågan och lägger man ihop det med de som säger att de tar enstaka glas till mat, så blir det 93 procent

Som vanligt när det gäller våra enkäter är urvalet ganska snett, så att dra några generella slutsatser utifrån siffrorna vore vanskligt. Enkäten svarar bara på hur våra läsare beter sig.

Sett till kön så är det bara sju procent av de som svarat som angett kvinna, 91,8 angav män, 0,34 annat och 0,85 ville inte besvara den frågan.

Totalt svarade 590 personer på enkäten.

Kommentarer

”Dricka alkohol” för mig i detta sammanhang är på rimlig och måttlig nivå. Något till maten, kanske 2-3 till under resten av kvällen. Gärna dela något tungt med någon gäst på slutet. Bara öl, ingen sprit.

Alkohol används vid firande. Varför inte julen? Gott och avslappnande. Inget supande, mer som sällskap- och måltidsdryck.

Alkohol är alltid fel.

Alla har väl eget ansvar !

Allt handlar om mängden. Drick med måtta, julen är barnens högtid och starkspriten kan man låta vara. Ta en god öl till maten.
Allt med måtta

Allt ska vara i rimliga mängder, självklart.

Alltid någon morbror eller farbror som konsumerar lite för mycket av det goda. Ofta personer som föredrar kvantitet före kvalitet.
Barnens högtid

Blir absolut inte berusad på något sätt. Men till maten och sippa på en stout på kvällen är en tradition.

Brukar ta en snaps till sillen och några öl till julmataen

Det beror ju helt och hållet på. Är det enbart vuxna personer så ser jag inga bekymmer med att alkohol kommer vara en betydande del av kvällen. Go ham! Men är barn närvarande så känns det fruktansvärt fel att alkohol finns med i större mängder. Julen är ju som oftast till för barnen med julklappsutdelning och så, alla barn förtjänar att ha en nykter jul. Det är inte kul för barnen med onyktra vuxna personer överallt, framförallt inte på julafton som de allra flesta barnen ser fram emot.

Det är mängden alkohol/öl samt under vilka omständigheter som är avgörande hur det uppfattas. På samma sätt som politik, religion och andra livsåskådningar så behöver man inte spela ut hela registret. Mao, inte supa och fokusera på att bli bra i gasen utan till mat och sång.

Dock, vet man att man inte kan uppföra sig efter en öl eller så, då ska man låta bli. Låt sunt förnuft och självinsikt råda….. jo jag vet att det är en utopi, men jag vidhåller detta ändå!

Drick för att det är gott. Drick inte så det blir för mycket.

Drick med måtta!

Dricka en öl eller en snaps är inte samma sak som att supa

Dricker julöl men ingen starksprit. Kanske glögg

En förutsättning är att man dricker måttfullt och ansvarsfullt.

Ett glas till maten är normalt definitivt inte om överskrider det

Finns det barn med så tycker jag inte det ska vara alkohol. Julen är barnens högtid

Finns det folk med alkoholproblem med så undviker man och man dricker sig inte mer än salongsberusad

Firar vanligtvis för mig själv

För mig är julölen en väsentlig del av julens mat. Köper öl som gärna får stå ett par år innan dom öppnas och brygger egen öl.

För min del är inte julen annorlunda än någon annan högtid eller ledighet när det kommer till alkohol. Visst är det barnens högtid i stort, men det går bra att vara en ansvarsfull vuxen även efter att ha unnat sig öl eller vin till maten och en whisky som efterrätt. Julen är ju till stor del god mat i mängder och det finns mycket bra öl som passar fint till julbordet. I mitt fall går det måttliga drickandet bra vid ett tjugotal tillfällen per år som inte är jul, så jag ser inte problemet för min egen del. Har man svårt att se gränsen för när ens drickande blir olustigt för andra, så ska man låta bli att dricka.

För många, inkl. mig själv, är alkoholen en guldkant i vardagen. Alla har dock ett ansvar, framförallt vid högtider, att vara extra uppmärksamma och varsamma kring personer som de misstänker inte kan hantera alkoholen. Firas julen med någon som man vet har/haft problem med alkohol bör alkoholen avstås och/eller hanteras med försiktighet. Är barn med bör samtliga konsumera med måttfullhet för att vara en bra förebild.

Givetvis, och som alltid, i rimliga mängder.

God dryck gör sig väl under högtider. Fylla gör det inte. Kan man inte hålla det på rätt nivå bör man låta bli.

Går mycket bättre med julmust

Hantera det med försiktighet så det inte spårar ur någonstans

Har man barn i huset hoppar man över öl på julen

Har man barn så får man ta det försiktigt men inte avstå helt. Lär dem att det inte är något fel med ett sunt förhållande till alkohol. Har man problem bör man så klart avstå helt.

Har man dåligt spritsinne, bör man undvika att dricka, oavsett om det är jul eller inte! I övrigt är det okej att dricka, så länge man inte utsätter barn för att vistas bland berusade personer.

Hej tomtegubbar slå i glasen…Det heter inte slå UR glasen! Så det så….

I lagom mängd – dricker aldrig där syftet är att bli full

I rimlig mängd och ännu mindre om det är barn närvarande.

Inte okej om man har minderåriga barn!

Jag dricker så länge jag tycker de e gott – mår jag dåligt av det så slutar jag.

Jag dricker vin till maten

Jag firar inte jul

Jag tycker det är OK i vuxet sällskap, firar man med barn kan man ta det lite lungt.

Julen är barnens högtid.

Julen är till för barnen det är deras fest.

Julmaten kräver en och annan öl

Kall öl till lunchmaten. Varm äggtoddy efter middagen. En whiskey u nu ser kvällen.

Kan man hantera alkoholen så är det så klart inga problem. De som inte kan det ska aldrig dricka, oavsett tid på året.

Kan man inte dricka måttligt och måste ha en fylla så ska man undvika nog att dricka just under julen.

Kan man inte hantera alkohol skall man alltid avstå.

Klart man ska ta sig en sup till sillen

Låt oss bara få bestämma själva vad vi vill och kan få dricka

Låt svenska folket någon gång ha kul och sluta leka ”storebror” hela tiden. God fylla och ett djävligt 2023.

Man måste vara tydliga med att dom flesta människor faktiskt kan hantera att dricka några öl eller vad det nu kan vara man föredrar till Jul. Dock så är det ofrånkomligt att vissa människor inte kan hantera alkohol utan att påverka sin omgivning negativt, dessa människor borde överhuvudtaget inte dricka alkohol någon gång på året. Följden kan ämnen bli att människor i dessa personers omgivning kan bli tvungna att avstå alkohol, men det ligger också ett ansvar att få de personer som inte kan hantera alkohol att förstå att det är ett problem och att dem borde själva avstå att dricka.

Man ska tänka på barnen och dem närmsta. Inser man att man inte kan hantera Alkoholen så får man avstå det är lättare sagt och gjort. Det är knepigt. Alkohol och andra droger är ett stort samhällsproblem. Tänk på dem närmsta först och främst. MVH Anders.

Man skall dricka i måttliga mängder

Måttlighet

Måttlighet gäller på barnens högtid

Måttlighet är en dygd!

Någon julöl och en snaps till maten är väl inget fel, men man behöver inte dricka sig redigt berusad, speciellt inte om barn är med och firar
När man dricker bara 2,3 öl,ingen problem så länge man inte kör hem efter. Ta ansvar bara.

Om det finns barn med bör man avstå.

Om det är barn med är det inte ok med alkohol. Annars är det lugnt.

Om det är barn med är jag såklart lite restriktiv med hur mycket och när jag dricker.

Om det är någon i sällskapet som firar tillsammans, med kända problem att begränsa sitt drickande, så är chansen stor att julfirandet hade varit alkoholfritt

Saknades några svaralternativ tycker jag. Allt hänger ju på situationen. Så länge folk kan hantera alkoholen ihop med andra människor så spelar det väl inte så stor roll. Är det barn med i bilden så är det ju viktigare att man kan hantera alkoholen annars är det ju bättre att avstå. Men alla har väl rätt att göra som dom vill så länge inte något annan tar skada av det.

Självklart bör en anpassa sig efter ens omgivning. Firar jag med någon som jag vet är nykter alkoholist skulle jag till exempel avstå. I fråga om barns närvaro känner jag mig trygg i min karaktär och fruktar således inte att bli berusad till den grad att det skulle skapa en otrygg miljö för barnen. Men, vet jag att någon i min närhet har dåligt ölsinne och det är barn närvarande skulle jag avstå i största möjliga grad för att sänka det kollektiva tempot och förhoppningsvis få denne att följa det.

Snaps till sillen är obligatorisk. Men för mycket alkohol är aldrig bra, varken för en själv eller omgivningen. Det är trots allt en familjehögtid med barn närvarande.

Som med det mesta i livet gäller ”Lagom är bäst”.

Som vanligt är det måttlighet som gäller.

Så länge det inte är någon som blir berusad när det firas jul där barn är med så är det inga problem. Är det barn med så är det viktigt att ingen dricker för mycket.

Så länge det är barn med i firandet kan man stå över. Det finns så många andra dagar om året att ta sig sina öl på.

Så länge man dricker med måtta och för att det är gott, så ser jag inga problem. Klart att julen tillhör barnen, men varje dag tillhör barnen. Så så länge ingen blir berusad och beter sig illa så låt folk göra vad de vill

Så länge man har kontroll på sitt drickande av diverse alkoholhaltiga drycker så tycker jag att det är helt okej! Däremot om man mot all förmodan inte har det…så se för fan till att dricka julmust istället!!! (Som i mitt tycke är en fantastisk god dryck)

Så länge man inte håller på o grisar eller ä chafför Så är det okej att ta några groggar.

Så länge man är skötsam och inte låter det gå ut över resterande umgängen så ser jag inga problem.

Sådär lite lagom mycket hör väl till

Ta det med måtta, och undvik att dricka i barns sällskap, det finns alkoholfria alternativ.God jul.

Tar hellre en vinter värmare till kvällens klappöppning och sällskapsspel

Tycker nuförtiden är alla rädda för nästan allt…till och med för öl. Obegripligt.

Vi firar alltid jul 2 dagar, ena dagen med frugans familj och andra dagen med min. I min familj finns det inga barn under 20 år så vi tar både öl, nubbe och whisky. Men när vi firar med frugans familj är det småbarn närvarande och då brukar det bli julmust, möjligen att vi tar en whisky när barnen åkt hem/gått och lagt sig men är inget måste. Ingen av dagarna blir det någon fylla utan sällskapsdryck i trevligt sällskap.

Vi tar lite vinglögg när alla kommer sen till julbordet tar vi folköl till maten. Mer än så dricker inte vi på julafton

Är alla vuxna som man firar jul med så ser jag inget problem.

Är de barn med i firandet så bör man dricka måttligt eller inte alls

Är hembryggare själv och har hembryggare i släkten, så en hel del provsmakande på varandras skapelser blir det ju. Men det blir inga fylleslag och promillen stannar långt under 1.

Öl är gott

Öl är gott