Få kommuner har alkohol på julfester

Alkohol på kommunernas julfester blir allt mer sällsynt. Bara fem procent av kommunerna har någon alkohol alls när man bjuder på julfest.

Julfester är många gånger fester där kollegor har roligt tillsammans, men det är heller inte ovanligt att det blir några glas för mycket.

För kommunanställda i Sverige har det skett en förändring på senare år. Allt färre kommuner bjuder på alkohol, och de som gör det är måna om att vara måttliga.

Alna är ett företag som jobbar med att hantera alkoholproblem på arbetsplatser. Områdesansvarige Magnus Nyqvist säger att kommuner blivit mer strikta på senare år.

– Kommunerna vill inte riskera skriverier kring vad de gör för skattebetalarnas pengar. Jag tror att det är så pass enkelt, säger han till Metro.

Han ser julfesten som ett farligt tillfälle för personer med alkoholproblem att helt tappa kontrollen.

I Metros enkät svarade 200 kommuner och bara tio serverade alkohol. De flesta av de kommunerna ligger i Stockholmstrakten.

– Det är trevligt att bjuda våra medarbetare på något glas någon gång om året. Det är ingenting som är konstigt. Vi ser det som ett sätt att visa uppskattning. Det är ett sätt att bidra till en trevlig arbetsplats, säger Johan Elfver, kommunikationschef i Ekerö kommun till Metro.

I de kommuner där det bjuds på alkohol är man i regler försiktiga med mängden. Ett till två glas erbjuds och det handlar aldrig om starksprit.

Här är kommunerna som bjuder på alkohol i samband med julfester:

Ekerö

Upplands-Bro

Danderyd

Sollentuna

Nacka

Vaxholm

Kävlinge

Burlöv

Växjö

Skurup