Så hanterar svenskar alkohol på semestern

Svenskarna dricker mer alkohol när de har semester. Men för de flesta innebär det inte ett förändrat beteende när semestern är över. Foto: Ronny Karlsson.

Varannan svensk dricker mer alkohol under semestern. Det visar en ny undersökning från IQ. Fler än så tycker dessutom att andras drickande påverkar negativt.

Det är Systembolagets dotterbolag IQ som tagit fram siffror för hur vi svenskar hanterar alkohol när vi har semester. Fler middagar, grillkvällar och picknickar gör att för många finns möjligheten att dricka alkohol oftare under sommaren och på semestern.

Varannan svensk uppger att de dricker mer under semestern, och även om de flesta kan hantera det och gå tillbaka till tidigare rutiner efter semester, finns där en risk.

– En del vanor smyger sig på utan att vi märker det. Som att ta sig ett glas eller två vid allt fler tillfällen. Det är lätt att det blir för ofta och för mycket. Kanske särskilt efter ett år med begränsad social samvaro på grund av pandemin. Vi längtar efter att umgås och då blir det ofta tillsammans med alkohol säger Karin Hagman, vd på IQ.

Var tredje ung svensk har i en tidigare undersökning sagt att de kommer att dricka mer alkohol om restriktioner kring pandemin lättas upp, så där finns också en faktor som spelar in när det gäller drickande under den här sommaren.

IQ bjuder på tre tips för sommarsemestern:

1. Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester och om alkohol verkligen leder till en trevligare semester för dig och personer i din omgivning.

2. Håll koll på ditt drickande. Bestäm dig för hur mycket, och hur ofta du tänker dricka alkohol, och håll dig till det.

3. Om du dricker alkohol, varva med alkoholfria drycker.