Dricka på vardagar fel enligt många svenskar

Att gå ut och ta en öl en vardag är inte okej tycker 36 procent av svenskarna.

Attityden till vardagdrickande skiljer sig en del mellan de nordiska länderna. Finnarna är mest tillåtande och mest återhållsamma är vi svenskar.

Att öppna en öl mitt i veckan är inte så kontroversiellt för många, men det finns en hel del svenskar som anser att det är fel.

I en undersökning  av attityder till alkohol i Norden från Systembolagets dotterbolag IQ visar det sig att 36 procent av svenskarna tycker att det är fel att ta ett eller två glas öl eller vin en vardagskväll. 31 procent tycker att det är rätt.

Finnarna är betydligt liberalare i sinnet. Där är det 47 procent som tycker att det är okej, medan bara 21 procent tycker att det är fel.

– Att dricka lite och ofta i vardagen är något som oftast förknippats med den danska alkoholkulturen. Men resultaten visar att det faktiskt är finnarna som är mest liberala när det kommer till vardagsdrickande, säger Karin Hagman, vd på IQ.

IQ har även undersökt attityden till att bli full på privata fester då och då. Även här är svenskarna mest återhållsamma. Även om det är en minoritet som tycker att det är fel, 22 procent. 48 procent tycker att det är rätt.

Och även om finnarna är mer accepterande än svenskarna även i denna fråga så är det danskarna som är hamnar i topp. 68 procent tycker att det är rätt.

Undersökningen visar också att danskarna är mest tillåtande vad gäller alkohol och barn. De sticker ut i frågor som vuxnas berusning när barn är närvarande, att bjuda barn på alkohol eller att dricka lite grand när man är gravid.

– Vi har visserligen olika åldersgränser i Sverige och Danmark för när man får köpa alkohol som kan förklara skillnaderna, men viktigt att ha med sig är att man inte kan lära ungdomar hur man dricker alkohol med måtta genom att bjuda hemma. Det enda man lär dem är att dricka. Tonåringar som bjuds på alkohol hemma dricker mer över lag, säger Karin Hagman.