Lättare att ragga med alkohol i kroppen

60 procent av de tillfrågade tyckte att det var lättare att möta en ny partner med alkohol i kroppen. Foto: Pixabay

Sex av tio anser att det lättare att ragga med alkohol i kroppen. Det visar en ny undersökning från IQ.

Att stoppa i sig en öl eller två … helrör, beroende på blygselinvå, är inte ett nytt fenomen. Modet från alkohol har många använt sig av i jakten på partner. Nu har Systembolagets dotterföretag IQ genomfört en undersökning som bekräftar detta.

Sex av tio i åldern 18-40 år anser att alkohol gör det lättare att ragga och orsaken till det var enligt tre av fyra den avslappning som alkohol ger. Närmare hälften av de tillfrågade tyckte även att de blev modigare.

– Alla vill lyckas med sin raggning och vår enkla utgångspunkt är att chanserna ökar om man inte är för full. Där alkoholen till en början kan göra att vi känner oss mer avslappnade, kan det snabbt slå över till att vi blir sämre på att läsa av andras signaler, säger Karin Hagman, vd på IQ.

– Vi vet att kärlek kan vara svårt, och det blir heller inte enklare av att dricka för mycket, fortsätter hon.

Här är några av slutsatserna i undersökningen:

Fyra av tio känner sig mer bekväma att själva bli uppraggade när de druckit alkohol. Något fler män (44 procent) än kvinnor (41 procent).

Nära var tredje (30 procent) har misslyckats med raggning för att de varit för berusade och undersökningen visar på en stor skillnad mellan män och kvinnor. Fyra av tio (40 procent) män, men endast var femte (19 procent) kvinna.

Nära åtta av tio (76 procent) har blivit raggade på av någon som har varit för berusad. Även här är det en stor skillnad mellan könen. 86 procent av kvinnorna och 66 procent av männen svarar detta.

– Ett eller två glas vin eller öl kan få oss att våga flirta och ge en skön och lite avslappnad känsla. Men fortsätter du att dricka kommer din förmåga att reagera på subtila signaler att minska. Du får betydligt svårare att läsa av den andra personen och det gör dig också till en sämre sexpartner, säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog.