FHM vill se längre stängning av krogar

Folkhälsomyndigherten är kritisk mot de kommuner som inte stänger krogarna minst en timma efter att alkoholstoppet har börjat att gälla. Foto: Pixabay.

Stäng minst en timma i samband med alkoholstoppet. Det kräver Folkhälsomyndigheten efter att flera kommuner tillåter en kortare stängning.

Det var på julafton i fjol som de nya hårda restriktionerna infördes i Sverige. Alkoholstopp på landets krogar från 20.00 följdes av ett krav på stängning vid 20.30.

Därefter går det att öppna igen utan att servera starköl och annan alkohol. I flera kommuner, med start i Lund, har man i stället låtit gästerna sitta kvar på krogarna och på flera andra håll stänger man ”bara” i en halvtimma innan det är okej att öppna igen.

Nu reagerar Folkhälsomyndigheten på detta, enligt ett TT-artikel i Aftonbladet. Man kräver i ett remissvar till regeringen att stängningen ska vara minst en timma, och reagerar dessutom på att Visita uppmanar kommuner att hjälpa sina krögare genom att inte ha stängt efter alkoholstoppet.

Nu vill Folkhälsomyndigheten i stället ändra lagen så att det blir tillåtet med take away för mat för krogarna under perioden då man inte får ha gäster inne på sina krogar. Man menar att det skulle hjälpa till ekonomiskt i en tid då många krogar har det tufft ekonomiskt.

I dag väntas regeringen ta beslut om en förlängning av alkoholstoppet så att det gäller från 20.00 under hela februari. Det finns sedan inga garantier för att ytterligare förlängningar kan komma att ske längre fram.