Värsta krisen på 100 år för brittiska pubar

Krisen fortsätter för brittiska pubar och nu vill flera aktörer att regeringen ska gå in med riktat stöd till besöksnäringen. Foto: Pixabay

Inte sedan 1920-talet har den brittiska pubförsäljningen varit så låg som den var förra året. Försäljningen mer än halverades.

Ölförsäljningen är den lägsta på 100 år och minskade förra året med 56 procent, eller motsvarande 60 miljarder kronor, på brittiska pubar vilket nu leder till ökade krav på statliga stöd till näringen.

Enligt tankesmedjan Resolution Foundation är krisen så akut för mer än hälften av företagen i besöksnäringen vilket inkluderar pubar, kaféer och hotell att deras likviditet kommer att vara slut inom tre månader. Tankesmedjan uppmanar nu regeringen att utöka stödet för de företag som drabbats hårdast.

– Samtidigt som vi nu ser att läget blir bättre har företagen fortfarande stora problem som de kommer att möta framöver. De håller på att få slut på pengarna och många kommer troligen att säga upp personal eller lägga ner verksamheten om inte mer riktat stöd kommer, säger Jack Leslie, ekonom på Resolution Foundation.

Även British Beer and Pub Association är inne på samma linje. Organisationen vill att regeringen kommer med ett stimulanspaket samt besked om när pubarna åter ska kunna öppna.