Festen får vänta – men jubileumsölet är klart

Peter Nilsson och Rasmus Varfelt får fira de tio åren när pandemin är över. Foto: Privat.

Festen får vänta. Men ett jubileumsöl finns redan klart när Helsingborgs Bryggeri nu fyller tio år.

 

Resan började alltså 2011 och det var Rasmus Varfelt och Hans Nelson som grundade bryggeriet. Varfelt är fortfarande verksam i företaget. Bryggeriet ligger in princip granne med Brewski och i dag är det Peter Nilsson som ansvarar för produktionen.

– Jag har varit med i 6,5 år nu, säger han.

Först var det Benny Sundberg som bryggde ölen och under en period var faktiskt David Jones, nu på Jämtlands Bryggeri, i Skåne för att brygga Helsingborgsölen.

– Jag kände Benny så jag var här innan min anställning också. Han tog med mig hit ibland och jag hade även min praktik här när jag utbildade mig till bryggare, säger Nilsson.

Längs vägen har även Lilla Spritfabriken växt fram och där produceras i dag gin och punsch. I anslutning till bryggeriet finns också Oxhallen, där ett stort antal evenemang genomförs varje år i normala tider.

– Oxhallen är vår ölhall men den har varit stängde sedan december. Nu öppnar vi den lite försiktigt igen, säger Nilsson.

Givetvis fanns det även planer på en tioårsfest i lokalerna, men den har fått skjutas på framtiden. Men ett jubileumsöl finns redan på Systembolaget. Det handlar då om en dubbelbock med namnet Varator.

– Det är en tradition att namnen på dubbelbockar ska sluta på ator, och den här har koppling till Rasmus efternamn, berättar Nilsson.

I fjol landade produktionen på mellan 70 000 och 80 000 liter öl och det finns utrymme för att brygga mer. Bland annat har man tappat en av sina största kunder i pandemitider.

– Vi fixade i ordning en pub på Danmarksbåten och har haft våra öl där. Vi hoppas förstås att det kommer tillbaka när pandemin är över.

Helsingborgs Bryggeri har en betydligt längre historia än tio år, men då handlade det om ett bryggeri med helt andra ägare. 1850 grundes det första upplagan av bryggeriet, och man var tidiga med lageröl i Sverige.

Det bryggeriet byggdes ut flera gånger och tillverkade även läsk och kolsyrat vatten. 1918 blev man en del av Skånebryggerier AB och 1967 köptes bryggeriet upp av Pripps, som sedan lade ned verksamheten 1975.