Wet City Spirits ska skapa alternativ till öl

Darryl De Necker, Richard Bull och Adam Norman lanserar Wet City Spirits. Foto: Ronny Karlsson.

Ölproduktionen fortsätter så klart. Men nu satsar Adam Norman, Richard Bull och Darryl De Necker även på destillerade drycker i företaget Wet City Spirits.

Trion har drivit Beerbliotek sedan starten 2012 och bryggeriresan ska fortsätta. Men med Wet City Spirits får trion ett ben till att stå på.

– Vi vill vara mer än bara öl. Det är inte bara ölnördar som kommer till oss, vi gör till exempel hundevents och annat, säger Darryl De Necker.

– Det är ett naturligt steg att ta, vi kommer från att driva ett kafé och är vana vid att jobba med olika produkter, säger Richard Bull.

Namnet är på göteborgskt vis kopplat till vädret i hemstaden Göteborg, men Wet City var också det som större städer kallades under förbudstiden i USA, då det var lättare att få tag på alkohol där.

Just nu destillerar man 60 liter per gång, men ny utrustning är på ingång och då kan man göra upp till 300 liter per batch.

Adam Norman kommer att fortsätta jobba på bryggeriet, men släpper en del av sina uppgifter för att få tid till produktion av destillerade drycker. Även bryggaren Riccardo Bof ska jobba med de destillerade dryckerna.

– Vi börjar med gin, vi vill göra det extremt rent och skapa runda smaker. Vår första gin är gjord med tolv olika kryddor och det här är vårt sätt att visa att vi inte gör standardgrejer. Men nästa gin blir mer klassisk, säger Norman.

Men på sikt ska det även bli andra destillerade drycker och där vill ingen i trion sätta några gränser.

– Gin är beprövat, men det kan bli fruktbaserade drycker och kanske även whisky och konjak, säger Norman.

Namnet på Wet City Spirits första gin är Ombibulous, som på ett bra sätt förklarar satsningen på andra drycker än öl.

– Det betyder att man gillar något med alla typer av alkohol.

Produktionen ska ske i en egen lokal, på andra sidan gatan från bryggeriet. 140 kvadratmeter ger plats för produktionen och man funderar också på att väcka liv i den surölssatning som tidigare fanns vid Sockerbruket. Bland annat är en foeder på väg in och den placeras då i den nya lokalen.

1 juli släpps Wet Citys första gin på Systembolaget.

– Vi har inget mål för hur mycket vi ska producera i år, men företaget ska klara sig på egen hand, säger De Necker.

– Vi hoppas på att få fram tre olika gin i år, plus kanske en matanpassad akvavit. Men vi får se vad vi hinner med, säger Norman.

Givetvis hoppas man också lansera sina destillerade drycker på barer runt om i landet. Det kan då handla om de barer som redan har Beerblioteks öl, men kan också leda till att man jobbar med nya barer.

– Stockholm har en stor marknad för cocktail-barer, så det kan bli så att vi jobbar mycket mot dom. Men jag tror att den typen av barer kommer att växa fram mer även i Göteborg, säger Bull.