Fatlagrade öl redo för större lansering

Bildspel

Bild 1 av 5

Matt Miller är ansvarig för Dugges satsning på fatlagrad öl. Miller har jobbat med vin i flera år tidigare och gillar utmaningen.

400 fat finns på plats och det ska bli fler. Nu närmar sig premiären på Systembolaget för Dugges satsning på fatlagrade öl.

På sikt är målet att släppa ett nytt fatlagrat öl per månad på Systembolaget.

– Vi skulle egentligen ha kommit längre, men så kom corona. Men nu börjar vi att få ut färdig öl, säger Tomas Halberstad.

Nyligen hade man ett evenemang på Station Linné i Göteborg med två fatlagrade öl, men i slutet av oktober blir det satsning även på Systembolaget och då sparar man inte på krutet.

Fem öl ska nämligen släppas inom en vecka enligt det här schemat.

27 oktober:

Bourbon Ginger, ett syrligt öl som gjorts i samarbete med Other Half.

2 november:

Ka-pow, ett barley wine lagrat på romfat.

Bang, ett barley wine lagrat på whiskyfat.

3 november:

Punch Praline, en romfatslagrad chokladstout

Cognac & Coffee, en stout som lagrats på konjaksfat.

– Vi har släppt fatlgrade öl tidigare, men det här känns som startskottet för oss, nu kommer det fatlagrad öl i en helt annan volym, säger Halberstad.

Satsningen kommer att innehålla befintliga öl som fatlagrad, men det blir också helt nya öl som bara ska finnas i fatlagrad versioner.

Matt Miller är ansvarig för fatlagringsanläggning och trivs med den uppgiften.

– Jag jobbar där ett par dagar i veckan. Det är öl som ska fyllas, öl som ska tömmas och dessutom blir det en del provsmakningar, säger han.

Dugges har också en smakpanel som avgör när ölen lagrats färdigt.

Med ett stort antal fat inköpta kan man också kosta på sig en del experiment, och det är inte säkert att alla öl kommer att komma ut på marknaden.

– Det är smaken som avgör, om experimenten blir lyckade kommer vi att släppa dom och det blir perfekt när vi har vår egen bar för småbatcher av fatlagrade ö, säger Halberstad.

Bland experimenten kan nämnas en fatlagrad version av Hybrid, som är en blandning av öl och vin, samt att ölet Cola ska läggas på romfat för att skapa en version av en populär drink.

När allt är uppbyggt är planen att Dugges ska släppa cirka 6000 liter fatlagrad öl per månad. De ölen kommer då att finnas tillgängliga via Systembolaget, en del går på export och en del rariteter kan dyka upp i den egna baren.