Sjukdom kan knäcka bryggeridrömmen

Bildspel

Bild 1 av 6

Göran Larsson på Carlstad Bryggeri har MS och får det svårt att driva bryggeriet vidare.

2015 startade Göran Larsson och Katharina Evertsson Carlstad Bryggeri. Några år senare köpte de ett till. Men nu hotar en allvarlig sjukdom allt de byggt upp.

– Vi fortsätter tills vi hittar nån som köper hela utrustningen med eller utan varumärken, säger Göran Larsson när Beernews hälsar på i Södra Sanna norr om Karlstad.

Han ser frisk ut, men säger att han inte kan lita på sig själv längre. Diagnosen MS gör att han har känsel- och muskelbortfall och balansen är påverkad.

– För ett tag sen stöp jag från bryggverket under pågående bryggning och bröt benet. Jag föreslog att vi skulle döpa ölet till Broken Leg, men min sambo tyckte inte att det var så roligt …

– Så vi ger oss på grund av sjukdom, inte på grund av marknaden. Jag har tappat gnistan och kan knappast fortsätta – MS kommer att ta mig till slut.

Vissa kan leva med MS utan funktionsnedsättning länge, andra inte. Göran vet inte hur det blir för honom. Han är 56 år och vill sätta stopp för bryggeriverksamheten innan fyller 60.

– Man trodde att man var odödlig, men nu är det en chock att se sig själv i spegeln varje morgon och undra vem man tittar på. Jag kan klara hela livet med MS, men den kan också bli min död.

– Sjukdomen har gjort att jag blivit feg, jag har ingen balans och ramlar minst en gång i veckan. Klättrar jag i en stege håller jag mig fast så hårt att händerna vitnar.

I dag driver Göran fyra företag. Carlstad Bryggeri och Extra Mile är bryggeribenen. Extra Mile i Sunne köpte de upp när det var på väg att läggas ned 2018. Men trots att han säger flera gånger att han vill trappa ned, så han ändå lite vankelmodig och pratar om investeringar i en burklina.

– Det vore en dröm att hålla igång, men det kanske inte går så bra …

– Jag ångrar inte att jag satsat även om det är hårt arbete och få lyckas gå med vinst. Sen hade jag ju varit i en bättre sits om jag inte fått sjukdomen.